17°C

Beograd

Photo: Freepik

Izvor: ALO.RS

EVO KAKO DA PRUŽITE PRVU POMOĆ KAD NEŠTO UGANETE: Ove terapije su najefikasnije

Neophodno je da četiri sata dnevno podižete nogu iznad nivoa srca kako bi se sprečilo povećanje i zadržavanje otoka.

PROČITAJTE JOŠ

KUDA DO MORA? U Grčku brzom deonicom, lepe vesti za one koji idu u Crnu Goru

VREMENSKA PROGNOZA: Danas pre podne vedro, potom naoblačenje i kiša!

DANAŠNJI DAN JE ODLIČAN ZA NAPREDAK: Ovim znakovima se smeši poslovna SREĆA

Povrede skočnog zgloba spadaju u najčešće povrede. Nastaju kao posledica uvrtanja stopala prilikom hoda po neravnoj podlozi, prilikom trčanja, spoticanja, a kod sportista prilikom doskoka na tuđu nogu, isklizavanja…

Olivera Popović, visokostrukovni fizioterapeut, kaže da se u zavi snosti od stepena oštećenja ligamenata povrede skočnog zgloba se dele na povrede prvog, drugog i trećeg stepena.

- Prvi stepen je lagano istegnuće ligamenata. Drugi stepen je delimično pucanje ligamenata, a treći je potpuni prekid ligamenata. Kod prvog stepena prisutan je bol, bez otoka ili sa manjim otokom. Oporavak traje do sedam dana. Drugi stepen povrede karakteriše veći bol, otok i smanjena pokretljivost. Oporavak traje dve-tri nedelje. Treći stepen je praćen velikim bolom, velikim otokom, podlivom ili hematomom i nemogućnošću oslanjanja na tu nogu. Oporavak traje najmanje oko mesec dana - objašnjava Olivera i u daljem tekstu daje savete kako da kod kuće tretirate zglob nakon povrede i koje terapije da primenjujte.

Tretiranje zgloba

Pre svega treba mirovati ili se bar što manje kretati u prvoj fazi oporavka. Aplikovati led na povređeni skoč ni zglob 20 minuta, a nakon toga uviti nogu peškirom, ćebetom, utopliti je još 40 minuta. Led ponavljati što češće, na svaka dva do četiri sata prva tri dana, a kasnije je dovoljno dva puta dnevno. Primeniti kompresiju, pritisak, koji se postiže postavljanjem zavoja ili bandaža, kako bi se postojeći otok razlio na što veću površinu i smanjilo dalje oticanje. Ovaj metod treba praktikovati do sedam dana od povrede. Elevaciju ili podizanje noge iznad nivoa srca kako bi se sprečilo povećanje i zadržavanje otoka treba raditi najma nje četiri sata dnevno.

Terapija

Terapija nakon uganuća skočnog zgloba sastoji se od fizikalnih procedura: struje, laser, magnet i krioterapija. Nakon smanjenja tegoba, bola i otoka, pacijent se uključuje u kineziterapijski tretman, u okviru koga se radi na povećanju obima pokreta zgloba, jačanju okolne muskulature, istezanju skraćene. Terapijom se ubrzava regeneracija i reparacija tkiva, ubrzava se cirkulacija i metabolizam, smanjuje hematom, otok i bol, kao i povećanje stabilnosti i snage mišića.

Plan rada se pravi individualno, za svakog pacijenta ponaosob, u zavisnosti od vrste povrede, starosti, kondicije, profesionalnog angažovanja…

Samim tim se skraćuje vreme mirovanja, pacijent se brže vraća svakodnevnim aktivnostima, sportisti se brže vraćaju na teren. 

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar