0°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Blic.rs

Naučnici otkrili NOVI SIMPTOM KORONE! Odmah se javite lekaru ako OVO osetite!

Ruski naučnici su otkrili da ukus gvožđa u ustima može biti jedan od mogućih simptoma kovida 19.

Naučnici Dalekoistočnog federalnog univerziteta su zajedno sa kolegama iz Istraživačkih centara Rusije i Japana otkrili mehanizam razvoja korona virusa povezanog sa oštećenjem eritrocita, koji su glavna meta kovida 19.

SAZNAJTE JOŠ

Beograđani OSTANITE KOD KUĆE! Predrag Kon UPUTIO UPOZORENJE!

Situacija sa KORONOM DRAMATIČNA! TREND RASTA zaraženih među UČENICIMA, bolnice se PUNE!

KORONA PRESEK: Oboren novi REKORD u Srbiji!

U članku objavljenom u nemačkom medicinskom časopisu "Arhiv EuroMedika", naučnici izveštavaju da virus SARS-KoV-2 može napasti koštanu srž, ne samo oštećujući crvena krvna zrnca koja se već nalaze u krvi, već i sprečavajući stvaranje novih.

- Cilj virusa su eritrociti, koji su u telu odgovorni za transport proteina hemoglobina bogatog gvožđem i kiseonikom-  navodi se u saopštenju.

Naučnici smatraju da "mrtvi eritrociti mogu da izazovu oštećenje neurona u mozgu, krvnim sudovima i unutrašnjim organima, koji više nemaju dovoljno kiseonika", prenose "Novosti".

- U težim slučajevima može doći do višestrukog otkazivanja organa, čovek zapravo ostaje bez sopstvenih crvenih krvnih zrnaca i počinje da se guši. Respiratori ne pomažu, jer nema ko da transportuje kiseonik. Za efikasniju terapiju takvih pacijenata neophodno je ubrizgavanje crvenih krvnih zrnaca i vitamina B12-  navodi se u članku.

I OVO ĆE VAS ZANIMATI

Vučić se OBRATIO UŽIVO i POSLAO PORUKU narodu u Crnoj Gori!

Javni servis Crne Gore PRENOSIĆE SAHRANU mitropolita Amfilohija

"Upokojio se neustrašivi branilac Svete Crkve Hristove": Potresna oproštajna poruka ruskog patrijarha Kirila

Mehanizam obnavljanja oštećenih eritrocita još uvek nije proučen. Preuranjeno raspadanje crvenih krvnih zrnaca primarna je reakcija na virus SARS-KoV-2, koji postepeno nastaje. Pacijent može da sazna da je oboleo osećajući ukus gvožđa, pošto se hemoglobin oslobođen iz crvenih krvnih zrnaca u krvotoku oslobađa pljuvačkom", navodi se u medicinskom časopisu.

Po mišljenju naučnika, svi koji imaju nizak hemoglobin su u opasnosti. Pre svega, to su stariji ljudi sa hipertenzijom, gojazni, koji imaju dijabetes, trudnice, pacijenti sa oslabljenim imunitetom, zaraženi HIV-om i pacijenti oboleli od raka.

- Virus ulazi u epitela, gde se množi, a zatim ulazi u krvotok i napada, može napasti pluća, urinarni sistem i eritrocite- rekla je Galina Reva, profesor na Odeljenju za fundamentalnu medicinu na Fakultetu za biomedicinu Dalekoistočnog federalnog univerziteta.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar