15°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Blic.rs

MAJČINO MLEKO ŠTITI od KORONA VIRUSA: Stručnjaci preporučuju porodiljama da DOJE BEBE!

 Majčino mleko može zaštititi bebe od infekcije korona virusa, pokazala je najnovija studija sprovedena u Kini. Kineski istraživači otkrili su da dojenje sprečava virus da se razmnoži u ćelijama, čak i ako dete nema antitela.

Kako prenosi "Dejli mejl", majčino mleko pokazalo se da još efikasnijim od mleka drugih životinja poput koza i krava.

Tim stručnjaka sa Univerziteta za hemijsku tehnologiju u Pekingu podržao je preporuku Svetske zdravstvene organizacije (SZO) da majke nastave da doje svoje bebe bez obzira na to da li sumnjaju ili zaista imaju COVID-19 .

SAZNAJTE I OVO...

Migrant NAPAO DEVOJKU kod Brankovog mosta: UHVATIO JE ZA VRAT i bacio niz stepenice!

UŽAS kod Trgovišta: U reci PRONAĐENO BEŽIVOTNO TELO muškarca!

STRAVIČAN POŽAR U VRTIĆU U VLASOTINCU: Evakuisano 150 dece!

Tokom studije analizirani su efekti na ćelije majčinog mleka, koje je prikupljeno 2017. godine - pre pandemije.

Zdrave ćelije su bile ubačene u majčino mleko, a zatim su bile izložene virusu. Zanimljivo je da se virus nije vezao za većinu ćelija, niti je ušao u njih. Pored toga, ako je ušao u ćelije, virus nije mogao da se umnoži. To sugeriše da majčino mleko može da blokira korona virus kao i druge viruse poput norovirusa i bakterija, objašnjava "Dejli mejl".

U prethodnoj studiji, isti istraživački tim otkrio je da protein surutke blokira virus. Ovo je takođe zaključeno kada su testirali mleko drugih životinja, uključujući krave i koze.

Međutim, surutka životinja potisnula je virusne sojeve za oko 70 procenata, dok je ljudska to učinila sa skoro 100 procenata.

PROČITAJTE JOŠ...

Jermenski premijer ZAKLJUČIO: NIJE DOBRA ATMOSFERA za PREGOVORE sa Azerbejdžanom

RAT UZIMA MAHA: Turski lovac F-16 oborio jermenski avion Su-25

U Moskvi više od 5.500 ljudi VAKCINISANO protov KORONA VIRUSA!

EPIDEMIOLOG KON IMA POUZDANE INFORMACIJE: Profesor uđe u učionicu i kaže đacima - NE TREBAJU VAM MASKE

Univerzitet Vašington pokrenuo je istraživanje da bi se utvrdio da li bebe dojenjem mogu da dobiju Kovid 19.

O ovoj temi je do sada bilo naučnih radova, ali su rezultati bili pomešani. Neke studije nisu pronašle virus u majčinom mleku, dok su druge otkrile virusnu RNK u samo određenim uzorcima mleka.

Najmanje dve studije, jedna iz Kine i druga iz SAD-a, nisu pronašle dokaze o prisustvu SARS-CoV-2 u majčinom mleku. Izveštaj SZO, ipak, otkrio je da su od 46 uzoraka majčinog mleka sa virusom, 43 bilo negativno, dok su tri bila pozitivna.

Međutim, stručnjaci tvrde da čak i ako se virus pronađe u majčinom mleku, to ne znači da je zarazan ili da se može proširiti na bebu.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar