17°C

Beograd

Photo: Youtube/Printscreen

Izvor: Happy TV

GRIP I PREHLADA: Lekar Nestorović daje savete kako ih sprečiti i lečiti

Dr Nestorović je u Dobro jutro, Srbijo davao savete kako sprečiti grip i prehladu.

Naša domaća crna zova izvanredno dobro deluje na grip, poručuje dr Nestorović. Ekstrakt crne zore može da se kupi u prodavnicama zdrave hrane, a uz njega su propolis i med obavezni prirodni medikamenti koji treba koristiti u vreme gripa i prehlade.

Na pitanje koje preventivne savete može dati, dr Nestorović odgovara: - Pre svega probajte da budete zdravi, fizički aktivni i da ne pušite. Grip se mora odležati jer za borbu sa gripom treba imati snage. Najčešće komplikacije kod gripa su zapaljenje pluća i bakterijske infekcije zbog kojih treba odmarati i čuvati snagu. 

Osim toga, naglašava dr Nestorović, treba piti dovoljno tečnosti. Kada bolesnik oseti malaksalost, obično se radi o padu pritiska, i u tom slučaju bolesnik treba leći i uzeti neki od napitaka sa šećerom.

Antibiotici nemaju gotovo nikakve svrhe kod sekreta u nosu koji se spušta u pluća, prvenstveno se za borbu sa njim preporučuje inhalacija morskom vodom i boravak u toplim prostorijama.

- Najvažnije je da ne treba dramiti oko temperature. Uzmete ćebe, preznojite se, jer visoka temperatura nam pomaže da brže ozdravimo. -

Na pitanje koja je to temperatura koju treba skidati, dr Nestorović kaže da je najvažnije pratiti kako bolesnik izgleda. Uopšteno se smatra da se temperatura do +38,5 ne skida, a ako se čovek dobro oseća, ni višu temperaturu ne treba snižavati lekovima. List bundeve je jedan od najboljih lekova za skidanje temperature, skuvan u vodi se može piti nekoliko puta dnevno. Takođe, i jaka kafa ima isti efekat kao i aspirin, preporučuje se da se pije do četiri puta dnevno u slučaju povišene temperature.

Na pitanje kakav mu je stav o paracetamolu o kome se priča ovih dana i njegovoj štetnosti, dr Nestorović kaže da su kalifornijski stručnjaci dali predlog da se ovaj lek stavi na listu kancerogenih lekova i da u slučaju kao ovaj, kad postoji sumnja da je lek štetan, treba ga svakako izbaciti iz upotrebe. Alternativa paracetamolu je ibuprofen koji je potpuno netoksičan lek.

Što se tiče korona virusa, dr Nestorović smatra da se diže bespotrebna panika.

- Čovečanstvo ne može biti istrebljeno virusima jer je većina ljudi imuna na njih. Više se plašite nesavesnih vozača na pešačkim prelazima, poručio je na kraju dr Nestorović.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti