4°C

Beograd

Kako stres može zapušiti vaše arterije? Saznajte kako da sprečite zapušenje vaših arterija!

Izgleda da izreka koju često čujemo: “Smiri se ili ćeš dobiti srčani udar” nije bez zdravstvenog osnova. Činjenica je da hroničan stres, izazvan problemima na poslu, novcem ili emotivnim vezama, povećava rizik od srčanog udara. Najnovija istraživanja su proučavala ugroženu populaciju i objasnili kako na fiziološkom nivou dugotrajni stres može ugroziti kardiovaskularni sistem. Glavni odgovor na stres su naše imuno ćelije.

Rezultati najnovijih studija[1] sa Univerziteta Columbia pretpostavljaju da je hronični psihosocijalni stres povezan sa povećanim brojem kardiovaskularnih bolesti kod ljudi, sa određenim mehanizmom delovanja.

Neke epidemiološke studije pokazale su da ljudi, koji se suočavaju sa mnogim stresorima, počevši od onih koji prežive prirodne nepogode, do onih koji “sagore” radeći dugo na poslu, imaju visoku preispoziciju razvijaju aterosklerozu, akumulaciju plaka (masnih naslaga), unutar arterija i krvnih sudova. Pored masti i holesterola, plak sadrže monocite i neutrofile, imuno ćelije, koje izazivaju upale.

u zidovima krvnih sudova, kao imuni odgovor. A kada se plakovi “odrube” sa zidova arterija na kojima se nalaze, mogu da izazovu ekstremne blokade na drugim mestima- što dovodi do moždanog ili srčanog udara.

Istraživanje efekta stresa praćenog kod medicinskog osoblja na Harvard Medical School u ​​Bostonu[1], otkrilo je visok nivo povezanosti između stresa i bolesti krvnih sudova, ali su krajnji rezultati bili upitni, jer su uzorci krvi uzimani u trenucima kada su lekari imali najviše stresa, tj. najviše nivoe neutrofila i monocita u krvi.

Najnovija istraživanja[2] su potvrdila da je β3 receptor važan u regulisanju stresno-indukovanog odgovora koštane srži. Takođe, nov predlog dijagnostike pacijenata koji imaju visok rizik od ateroskleroze, srčanog i/ili moždanog udara, umesto pitanja o nivoima stresa, mogao bi da uključuje analize belih krvnih zrnaca u cilju praćenja psihosocijalnog stresa.

Za zaštitu vaših arterija i krvnih sudova kardiolozi preporučuju ARTEROprotect FORTE®, potpuno prirodan preparat koji pomaže da se:

    • Očiste arterije
    • Smanji kalcifikacija
    • Snizi “loš” LDL holesterol
    • Poveća elastičnost krvnih sudova.

ARTEROprotect® Forte je namenjen pacijentima koji žele da snize povišen nivo ukupnog i lošeg (LDL) holesterola i da smanje rizik od ateroskleroze. Dodatno preparat ARTEROprotect® Forte doprinosi formiranju kolagena potrebnog za normalnu funkciju krvnih sudova, pomaže da se spreče oštećenja krvnih sudova i poveća njihova elastičnost.


Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar