0°C

Beograd

Photo: pinterest/printscreen

Izvor: Kurir.rs

NE MOŽETE DA NAĐETE KVASAC? NAPRAVITE GA SAMI: Od trenutka kada započnete PROCES, može da traje GODINAMA! (RECEPT)

Ono što imate u kuhinji možete da iskoristite da napravite kvasac. Početak od kiselog testa u osnovi je odstajala mešavina brašna i vode koja će pomoći hlebu da nadođe (iako je učinak sporiji nego s kupovnim kvascem).

Proces je, nažalost, spor - ako započnete danas, proći će nedelju dana pre nego što možete ispeći svoj prvi hleb, ali kada ga jednom izradite, možete ga koristiti godinama.

PROČITAJTE I OVO

PREDSEDNIK I PREMIJERKA IZLAZE PRED JAVNOST: Čekaju se nove mere i odgovor na laži iz Crne Gore

SADA JE JASNO! Dr Stevanović otkrio da li se korona virus prenosi preko kose i odeće

PENZIONERI I OVE NEDELJE MOŽETE U KUPOVINU: Ovo je spisak prodavnica koje će biti otvorene za vas!

DIREKTORKA BATUTA O ZATVARANJU GRADOVA: Uskoro odluka o tri najveća žarišta epidemije

ZABELEŽEN PRVI SLUČAJ OBOLJEVANJA TRUDNICE: Evo kako korona utiče na njih

DAČIĆ: Neistine iz Crne Gore, Srbija nikome ništa ne otima!

KINESKI STRUČNJACI JEDNOGLASNI: Srbijo, koronu ubijaju testiranja i samoizolacija!

Koraci u izradi domaćeg kvasca:

1. Potrebno je imati prostranu čistu teglu u kojoj će vaš kvasac "rasti".

2. Dodajte jednake količine brašna i mlake vode - oko 200 grama trebalo bi biti dovoljno za početak. Možete koristiti bilo koju vrstu brašna (sve dok je na osnovi žitarica), ali ako imate oštro belo brašno, odaberite njega.

3. Mešavinu ostavite nepokrivenu i ostavite je na toplom preko noći.

4. Sutradan odbacite polovinu smese i dodajte 100 grama brašna i isto toliko vode (ili polovinu prvobitne količine ako ste započeli s većom ili manjom količinom).

5. Ponavljajte ovaj postupak odbacivanja i "hranjenja" svaki dan dok ne vidite mehuriće u smesi. Obično to traje od pet do sedam dana.


Poštovani čitaoci, Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da bi nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti ovde za ANDROID i iPHONE.


6. Kada dosegne ovu tačku, smesu stavite u frižider i "hranite" je jednom nedeljno. Tada je izvadite iz frižidera na sobnu temperaturu, dodajte brašno i vodu, a zatim ostavite da odstoji između pola sata i sat vremena pre nego što je ponovno vratite.

7. Svaki put kada uzmete određenu količinu, vratite izgubljeno. Na primer, ako u receptu koristite 100 grama startera, dodajte mu 50 grama brašna i 50 grama vode.

8. Jednom kada ste uzgojili kvasac, možete ga upotrebljavati godinama. Sve što treba je da ga "hranite" brašnom i vodom svaki put kada mu uzmete deo za pečenje hleba.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti