15°C

Beograd

Photo: facebook/printscreen

Izvor: Informer.rs

ZAČINI KAO LEK: Da li ste znali da čili papričica leči čir na želucu, a vanila SMANJUJE APETIT?

Nekada je bilo nemoguće doći do dobrih kvalitetnih začina, bili su prilično vredni i retki. Služili su se samo bogatom plemstvu. Danas u prodavnicama sve više ima novih aromatičnih biljaka. Začini se koriste pre, tokom i posle jela.

Biber, beli luk, peršun, origano – samo su neki od začina koji su neizostavni sastojci jela, koji, dokazano, imaju uticaja i na naše zdravlje. 

- Začini su inače veoma zastupljeni u periodu prehlada i u zimskom periodu jer su dobri za podizanje imuniteta. Tu je pre svega beli luk koji ima i antibiotsko dejstvo, ali deluje i na imuni sistem. Potom, tu je đumbir, koji pomaže u spuštanju telesne temperature. Pored toga, možemo da upotrebljavamo i mlevenu papriku, koja takođe spušta temperaturu. Imamo cimet koji podiže imuninet i origano koji ima i antibiotsko i antigljivično i antivirusne efekte - naglašava dr Veroslava Stanković, dijetolog.

Pojedini začini koriste se u dijetama. Ljuta mlevena paprika ubrzava metabolizam i pomaže u sagorevanju masnih naslaga, a čim udahnemo vanilu smanjuje nam se potrebu za hranom.

Crni biber koji je poreklom iz južne i jugoistočne Azije, kao začin u indijskoj kuhinji počeo je da se koristi još pre četiri milenijuma.

Za biber su znali i drevni Egipćani, iako nije tačno utvrđeno na koji način je ovaj začin dopreman u Egipat. Zrna crnog bibera pronađena su u nosnicama mumije faraona Ramzesa II, ali nije jasno da li je biber korišćen kao sredstvo prilikom mumificiranja, ili je imao religijsku ritualnu vrednost.

- Oni imaju jedan sastojak koji dovodi do ubrzanja krvotoka, pa samim tim dovodi i do ubrzanja metabolizma. Čili papričica je veoma značajna u zarastanju rana, pa je zato dobro poznata u tradicionalnoj medicini. Poznato je da u slučaju čira na želucu konzumiranjem čili papričica može doći do zarastanja tih rana. Deluje kontradiktorno, ali u praksi se pokazalo kao tačno. Sama vanila, štapić ili vanila u prahu udahom deluje na hipofizu i na taj način deluje na centar na glad i smanjuje glad - dodaje dijetolog.

A šta se dešava u organizmu, ako preteramo sa upotrebom određenih začina.

 Muskatni oraščić može da ima toksično dejstvo. On se u minimalnim količinama koristi u ishrani, posebno tokom posta i stavlja u žito, ali ako se upotrebi ceo jedan muskatni oraščić, može dovesti i do smrti - naglašava dr Veroslava Stanković.

Danas se začinsko bilje uzgaja u saksijama ili u bašti.

- Možemo i na terasi da čuvamo začinsko bilje koje osim nutritivnih vrednosti ima i drugih koristi jer nas bosiljak, recimo, tokom leta može da čuva i od komaraca, navodi doktorka Stanković.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti