18°C

Beograd

Photo: Varjača/Printscreen

Izvor: facebook/gocinavarjaca

ŠTA KUVATI DANAS: Čorbast grašak sa piletinom

Ništa bez kašike, rekle bi naše majke i bake. U ove hladnije dane naročito je dobrodošlo toplo jelo ovakvog tipa. Posebno volimo jela koja se od početka do kraja kuvaju u jednom sudu, a mogu da se jedu i sutradan. Količina je više nego dovoljna za osam do deset tanjira.

Počnimo...

POTREBNO JE:

  • 2 pileća filea
  • 1 glavica luka
  • 4 šargarepe
  • 2 velika krompira, ili 4 manja
  • 1 kg graška
  • 3 kašike brašna
  • 2 litra tople vode
  • 1 čaša neutralne pavlake
  • ulje
  • so, biber, biljni začin, peršun

Piletinu iseći na ne mnogo sitne kocke. U veliku kesu za zamrzivač ubacite brašno i isečenu piletinu, svežite kesu pri vrhu pa dobro protresite sadržaj da se svaka kocka piletine obloži brašnom.

U velikoj šerpi (5-6 litara) zagrejte malo ulja, pa ubacite piletinu i kratko je propržite sa svih strana na srednjoj temperaturi, tek da promeni boju.

HOROSKOP ZA 19. FEBRUAR: Blizanci obratite pažnju na zdravlje, sreća nije uz Rakove

Za to vreme sitno iseckajte luk, šargarepu oljuštite i isecite na kolutove, pa ubacite sve na piletinu, poklopite, smanjite temperaturu i dinstajte dok ne pripremite krompir.

BEOGRAĐANI SPREMITE KIŠOBRANE: Evo kad će se i Srbija zabeleti

Opran krompir oljuštite, odvojte jednu četvrtinu većeg krompira (koju ćete skuvati celu) i isecite na kocke veličine otprilike 2 cm. Dodajte krompir (i iseckani i onaj veliki komad) u šerpu, sve izmešajte i dinstajte još nekoliko minuta. Zatim dodajte opran grašak. Ako je smrznut, samo ga kratko properite toplom vodom da skinete višak leda. Dodajte so, biber, peršun, biljni začin po želji, izmešajte pa nalijte vodom. Poklopite šerpu, pojačajte temperaturu dok ne provri, pa onda smanjite na najniže i pustite da se tiho krčka oko 40 minuta. Ako ne žurite, ostavite i ceo sat, što se duže kuva, ukusnije je.

Izvadite onu četvrtinu skuvanog krompira u neku manju šerpicu, ispasirajte je viljuškom, pa u nju umešajte neutralnu pavlaku i 2-3 kutlače skuvane tečnosti iz šerpe. Sve dobro ujednačite viljuškom i vratite u šerpu, izmešajte sa sadržinom šerpe i pustite da vri još nekoliko minuta.

Služite toplo. Ostatak sačuvajte u frižideru, sutradan možete podgrejati. Ne menja ukus, kao da je tek skuvano jelo.

Prijatno!


PROČITAJTE JOŠ

JEZIVE SCENE U NOVOM SADU: Čovek goreo nasred ulice (VIDEO)

NEMCI ODAJU POČAST ŠABANU: Snimaju dokumentarac o životu našeg slavnog pevača

LOVCI NA PEDOFILE OTKRILI VOJNIKA KOJI JE NAGOVARAO DEVOJČICU (12) DA SE SLIKA GOLA: Sedim i čekam tvoju fotku (GALERIJA)

OPŠTI HAOS U ZORANINOM KABINETU: Državni sekretar posle hapšenja - na radnom mestu

Komentari korisnika (1)

Prazni sifonjer

Ovo samo muskarci mogu da napisu ovako dobar recept Svaka cast majstore


Ostavite komentar

Povezane vesti