20°C

Beograd

UVEDITE OVO KAO STIL ŽIVOTA: Uz pomoć ovih 10 pravila izgubićete kilograme!

Mnoge dijete izuzetno su iscrpljujuće, a ako i uspete da ih privedete kraju, nakon nekoliko meseci, kilogrami se ponovno vrate. Kako biste to izbegli, donosimo vam deset pravila koje savetuju sve zdrave i efikasne dijete.

1. Mršavite polagano.

Svi nutricionisti složiće se da je dobra i kvalitetna dijeta ona s kojom ne mršavite više od jednog kilograma nedeljno. Ako izgubite više od kilograma u tom periodu, to znači da ste osim vode i masnoće izgubili i mišićno tkivo, što vam, naravno, nije u interesu.

2. Ukinite šećer, ne i mast.

Moderni nutricionisti savetuju smanjeni unos šećera, ali to ne vredi nužno i za masti. Naime, višak šećera koji dobijamo iz hrane poput testa i hleba taloži se kao salo. Ali uravnotežen unos masti doprineće osećaju sitosti i preko je potreban za dobro zdravlje.

Ako vam u dijeti nedostaje masti, osećaćete umor, glad i loše raspoloženje, a nećete imati ni uspeha sa smanjenjem težine.

3. Uvek doručkujte.

Kvalitetan doručak najbolji je način da započnete dan. Svaka dobra dijeta uključuje doručak koji sadrži kvalitetne proteine, dobre masti i zdrave ugljene hidrate.

Ako nemate ideju šta biste ujutru jeli, probajte s pečenim ili tvrdo kuvanim jajima na hlebu od semenki ili zobenom kašom s bobicama i usitnjenim semenkama po želji.

4. Redovno jedite

Sve uspešne dijete promovišu redovne, planirane obroke i zalogaje tokom dana. Možete imati i pet, šest obroka dnevno, ali važno je da budu zdravi, lagani i uravnoteženi.

5. Promenite način života.

Efikasna rešenja za mršavljenje uključuju promenu životnih navika i ne sadrže revolucionarne hemijske preparate ili čarobne prahove koji nezaustavljivo tope naslage.

Proteini i kalorije

Zato ne nasedajte na senzacionalizam i budite spremni na promene ako želite izgubiti neželjene kilograme.

6. Ne zaboravite na proteine.

Ključ za manje kilograma leži u nižem nivou šećera u krvi. Isto ćete postići redovnim uzimanjem proteina uz kalorije, s obzirom na to da oni drže šećere pod kontrolom u organizmu.

7. Ravnoteža u prehrani.

Postoji mnogo dijeta koje su bazirane na konzumaciji samo jedne vrste hrane, što nužno vodi do neravnoteže u telu. Najbolje dijete u sebi sadrže sve vrste namirnica i ne zalažu se da jedete isključivo jednu “čarobnu” hranu ili da neku nepoželjnu izbacite iz redovnih obroka.

8. Ne brojite kalorije.

Nauka i praksa potvrdile su da brojenje kalorija jednostavno ne doprinosi kvalitetnoj kontroli težine. Pojesti bezmasni kolačić uz kafu s mlekom dugoročno može da napravi više štete procesu mršavljenja nego kajgana sa slaninom uz šoljicu biljnog čaja.

Zato se ne oslanjajte isključivo na brojenje kalorijskih vrednosti jer vas to može odvesti na krivi put.

9. Obavezna je fizička aktivnost.

Promišljene dijete obavezno će podcrtati povećanje fizičke aktivnosti. Bez nje nema zdravog niti kvalitetnog mršavljenja.

10. Zaobilazite gotovu hranu.

Nikako ne konzumirajte hranu koja je prošla fabričku obradu. Ona najčešće sadrži hemijske dodatke koje ne biste želeli da unesete u telo. Ako neki prehrambeni proizvod na polici prodavnice ne možete sami da napravite kod kuće, to znači da ga ne biste trebali ni jesti.

Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr
Foto: Pixabay.com

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar