27°C

Beograd

Preterivanje sa treninzima može da naškodi zdravlju: Ovu su znakovi da ste preterali! (FOTO)

Možda svakodnevni treninzi zvuče kao najzdravija stvar na svetu, nije baš tako. Svakako je dobro da vežbate, ali preterivanje može previše da vas iscrpi, da ošteti mišiće i dovede do dehidracije.

Preterivanje u vežbanju nije mit i može da bude prilično opasno. Ako ne dozvolite telu da se odmori od treninga, to može da ima više štete nego koristi, a lični trener Džejson Brigs otkriva znake da trenirate previše i da treba malo da usporite.

Stalno ste žedni

Ako ste žedni i nakon što ste pili vode, velike su šanse da preterujete u vežbanju.

Ukoliko trenirate svakodnevno, neprestano se razbijaju mišići da bi se oslobodila energija. To dovodi i do dehidracije tela, zbog čega vam je potrebno više vode. Ako svakodnevno vežbate i stalno ste žedni, možda bi trebalo malo da usporite.

Česte promene raspoloženja

-Nije nikakva tajna da se vežbanjem oslobađa endorfin koji poboljšava raspoloženje i čini vas srećnim. Međutim, preterano vežbanje može da ima i obrnut efekat-ističe lični trener.

Problemi sa spavanjem

Problemi sa spavanjem mogu da budu rezultat previše vežbanja jer se simpatetički sistem preterano napreže kako bi obezbedio dovoljno energije za telo.

Sve to može da bude uzrok osećaja nemira zbog kojeg duže vremena ne možete da zaspite.

Izostanak osećaja gladi

Manjak apetita može da ima veoma loš uticaj na telo, ako neprestano vežbate.

Telu je potrebno gorivo da bi se mišići oporavili posle treninga. Ako ne jedete dovoljno, telo nema dovoljno nutrijenata koji su mu potrebni za oporavak.

Često ste prehlađeni

Konstantno i preterano vežbanje može da oslabi imuni sistem jer je organizam stalno umoran i nema vremena za oporavak između treninga.

Kao posledica toga, enegija koja je inače potrebna za funkcionisanje imunog sistema se preusmerava na oporavak preumornih mišića.

Vežbate, a ne napredujete

Preterano vežbanje dovodi do toga da umesto da napredujete i budete fizički spremniji, postajete slabiji.

-Pošto telo nema priliku da se oporavi usled konstantnih napornih treninga, ono postaje slabije. Napravite pauze između treninga, ako želite da imate korist od treninga-savetuje trener.

Ne želite da vežbate

Bili ste veoma motivisani za vežbanje, a sada vas mrzi da trenirate? Možda treba malo da se odmorite.

Uzmite nekoliko slobodnih dana od treninga ili pokušajte da promenite vrstu treninga. Ako ste umorni ili vas nešto boli, ili vam se prosto ne trenira, uzmite slobodan dan. Odmor je važan deo fitnes rutine, a premor može da dovede do povrda. Zato budite pametni i dajte telu priliku da se odmori!.

Happytv.rs
Foto:Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar