Izvor:
14.07.2016 u 01:08
0

VOLI DA KUVA I NOSI CIPELE SA ŠAROM LEOPARDA: Ko je TEREZA MEJ i šta od nje možemo očekivati?

Tereza Mej zvanično je danas postala nova premijerka Velike Britanije, kao prva žena na čelu Velike Britanije posle Margaret Tačer. Ona je pragmatična političarka koja je izašla neozleđena iz haosa prouzrokovanog referendumskom odlukom o Bregzitu, predstavljajući se kao lider koji će povesti zemlju iz EU iako je zvanično, premda ne i mnogo entuzijastično, bila za ostanak u Uniji. Mej sada insisitira da "Bregzit znači Bregzit", ali kaže da neće pokrenuti proces izlaska pre kraja godine i dok pregovaračka strategija ne bude jasna.

Pred njom je naporna borba da ujedini zemlju i Konzervativnu stranku podeljenu referendumom. Jedan od značajnijih konzervativaca, Kenet Klark, svojevremeno ju je nazvao "veoma teškom ženom", ali ona kaže da joj upravo to ide u prilog u borbama koje predstoje.

Sledeća osoba koja će to otkriti je Žan Klod Junker – rekla je Mej navodno članovima parlamenta, povodom predstojećih pregovora o Bregzitu sa predsednikom Evropske komisije.

Rođena je 1956. godine kao Tereza Brasijer u Isburnu, primorskog gradu na jugu Engleske u porodici anglikanskog sveštenika. Školovala sa u ne mnogo poznatim državnim i privatnim školama, za razliku od Dejvida Kamerona i mnogih iz njegovog kruga koji su išli u prestižni Iton, ali je kao i on univerzitetsko obrazovanje stekla na Oksfordu. U Oksfordu je upoznala i svog muža Filipa, bankara, a navodno ih je upoznala pokojna pakistanska premijerka Benazir Buto. Venčali su se 1980. godine, ali nisu mogli da imaju decu.

Mejova je radila u finansijskom sektoru, uključujući Banku Engleske, pre nego što je izabrana za poslanika 1997. godine. Zalagala se za promenu lošeg imidža Konzervativne stranke, a nakon pobede te stranke ne izborima 2010. godine, imenovana je za ministarku unutrašnjih poslova, što važi za najteži posao u vladi.

Mej je tom "tvrdom poslu" izdržala šest godina, duže od bilo kog drugog ministra unutrašnjih poslova od 1892. godine.

Prema navodima medija, iako poštovana, ona nije deo ni jedne "klike" u Vestminsteru i sama priznaje da ne pije u barovima parlamenta, niti tračari o ljudima na ručkovima. Izvori navode da je jako vredna i da dolazi na posao tri sata pre bilo kog drugog, da nije sklona rizicima i da nema mnogo vremena za hobi.

Voli da kuva, ide sa mužem na odmor i nosi cipele sa šarom leoparda, kakve je imala i kada je danas u kniksu dobila blagoslov od kraljice Elizabete Druge da bude britanska premijerka.

Kod nas je posebno skrenula pažnju kada je izjavila, kako je preneo BBC, da "Albanija, Srbija i Turska imaju siromašno stanovništvo i ozbiljne probleme sa organizovanim kriminalom, korupcijom, ponekad čak i terorizmom," i da zato treba da se upitamo "da li EU treba da nastavi da se širi, i daje svim novim članicama sva prava koja podrazumeva članstvo".

Nova premijerka Velike Britanije Tereza Mej, u prvom obraćanju po preuzimanju dužnosti, obećala je danas da će izgraditi novu ulogu zemlje nakon odluke o napuštanju EU i da će vlada biti vođena potrebama običnih ljudi.

Nakon referenduma suočavamo se sa periodom velikih nacionalnih promena – rekla je Mej pre ulaska u rezidenciju premijera u Dauning stritu 10.

Znam da je Velika Britanija dorasla izazovu. Nakon što smo ostavili EU, izgradićemo novu ulogu naše države na globalnom nivou, i napravićemo od Britanije državu u kojoj se ne radi samo za nekolicinu privilegovanih, već za svakoga od nas – kazala je Mej, preneo je Rojters.

Tanjug
Foto: Twitter/FunkofChile/KSGGeog

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter