Izvor:
12.07.2016 u 23:14
0

POSLE PRVOG NEUSPEŠNOG POKUŠAJA: Postignut dogovor SAD i EU o transferu i zaštiti podataka

U Briselu je danas formalno usvojen novi dogovor o transferu i zaštiti ličnih podataka između EU i SAD nakon što je pre nekoliko meseci Evropski sud pravde u Strazburu odbacio raniji aranžman zbog mogućeg nadzora komunikacije od strane američkih obaveštajnih službi, javlja AP.

EU i SAD kažu da novi "Štit privatnosti" američkim kompanijama, uključujući Fejsbuk i Epl, nameće strože obaveze čuvanja ličnih podataka pojedinaca – od njihovih zdravstvenih podataka do aktivnosti na društvenim mrezama.

Novi aranžman će stupiti na snagu 1. avgusta, ali oni koji ga kritikuju tvrde da nije dovoljno dobar da ne štiti dovoljno korisnike, kao da i dalje omogućava američkim agencijama praćenje tako da neki očekuju još jedan sudski procs.

Američka vlada je obećala da će bilo kakav pristup vlasti ličnim podacima zbog nacionalne bezbednosti po novom aranžmanu biti uređen "jasnim uslovima, ograničenjima i nadzorom kao i da neće biti moguć generalizovani pristup podacima".

Ovim se potencijalno završava period neizvesnosti za kompanije posle odluke Evropskog suda pravde u oktobru da je raniji dogovor nazvan "Sigurna luka" nevažeći jer ne štiti dovoljno korisnike i potrošace kada se njihovi podaci skladište u SAD.

Taj dogovor koji je koristilo oko 4,500 kompanija omogućavao je lak transfer podataka iz EU tako što su američke kompanije obećavale zaštitu privatnosti ekvivalentun onoj u EU, ali presuda suda je otvorila mogućnost da poverenici za zaštitu ličnih podataka budu prepravljeni žalbama građana koji su zabrinuti za zaštitu privatnosti.

Izvor : Tanjug
Foto: Twitter/ CanMnews

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter