Izvor:
04.06.2016 u 23:07
0

LAVROV UPOZORAVA: Posmatrači OEBS u Donbasu da nose oružje!

Rusija je spremna da se saglasi da dodatna grupa posmatrača OEBS u Donbasu nosi oružje u svrhe samoodbrane, rekao je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Lavrov je, u intervjuu ruskoj televiziji Vesti, danas rekao da je u razgovorima na najvišem nivou zaključeno da misija OEBS na istoku Ukrajine treba da bude efikasnija.

"Rekli smo da ćemo biti spremni, ukoliko bi to pospešilo proces, da se saglasimo da OEBS dodatnoj grupi posmatrača, koji će kontrolisati liniju sukoba i skladišta teškog naoružanja, dodeli pravo na nošenje ličnog naoružanja", rekao je ruski ministar.

On je, na pitanje kakvo bi to naoružanje bilo, precizirao da bi to bili "pištolji za samoodbranu".

"Mogli bismo to nazvati elementima policijskih funkcija, ali to pre svega znači bezbednost i nadzor skladišta", dodao je Lavrov.

Kako je naveo, ideja da dodatni posmatrači imaju lično oružje "nailazi na prigovore mnogih zemalja članica OEBS".

On je rekao i da su predstavnici Ukrajine i ukrajinski predsednik Pjotr Porošenko u protekla dva ili tri meseca "opsednuti idejom da je neophodno obezbediti neke snage bezbednosti na celokupnim teritorijama Donjecka i Luganska".

Ukrajinski predsednik i predstavnici, dodao je šef ruske diplomatije, smatraju da će tek tada biti moguće izvesti bilo kakve reforme, raspisati izbore, izmeni ustav…

Prema njegovim rečima, Rusija je spremna da podrži predlog, koji je izneo sekretarijat OEBS, u vezi sa dodatnim merama bezbednosti za vreme izbora. Lavrov je rekao i da se ruski predsednik Vladimir Putin založio za podizanje potencijala misije OEBS na liniji sukoba.

"Reč je o uspostavljanju nekoliko zona bezbedosti duž te linije u najalarmantnijim sitriktima, da bismo tamo imali dodatne posmatrače OEBS, kako bi mogli da spreče pokušaje ukrajinske vojske da povrate zauzete oblasti", objasnio je šef ruske diplomatije.

Izvor:Tanjug
Foto:Twitter/Interpreter_Mag

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter