Izvor:
26.05.2016 u 15:07
0

PROTESTI U FRANCUSKOJ SVE OŠTRIJI: Pale se gume, otkazuju letovi, blokiraju železnice, mostovi… (FOTO)

Širom Francuske za danas su najavljeni još oštriji štrajkovi, protesti i blokade zbog spornog zakona o radu, a sindikalci već od ranog jutra pale gume i blokiraju glavni most u Avru, na severnoj francuskoj obali.

Moramo da udarimo tamo gde boli, a to su novčanici naših šefova – rekao je zvaničnik sindikata u Avru Žil Gijomar, prenosi AP.

Istovremeno, francuske nuklearne elektrane danas rade kapacitetom koji je smanjen za najmanje četiri gigavata pošto su se radnici koji su članovi sindikata CGT pridružili štrajku protiv planiranih reformi, objavljeno je na sajtu operatera RTE, navodi Rojters. Zaposleni u 19 nuklearnih elektrana odlučili su juče da stupe u štrajk u okviru protesta protiv reforme zakona o radu, koje predviđaju produženje radne nedelje i lakše otpuštanje zaposlenih.

Na aerodromu u Tuluzu je danas 15 odsto letova otkazano ili odloženo, prenosi francuski mediji. Protivnici predloženih izmena u domenu rada danas zaoštravaju svoje akcije u pokušaju da pokolebaju vladu u rešenosti da sporni zakon sprovede u delo, pa su tako za danas najavljeni marševi u Parizu i unutrašnjosti zemlje, blokade naftnih objekata, poremećaji saobraćaja…

Štrajkovi su paralisali poslovanje u Francuskoj i doveli do prekida u snabdevanju gorivom prošle nedelje.
Blokade rafinerija i skladišta su deo socijalnih nereda i žestokih protesta protiv reforme rada koju predlaže nepopularna socijalistička vlada predsednika Fransoa Olanda.

Filip Martinez, lider sindikata CGT koji je organizovao blokadu i štrajkove kod rafinerija, upozorava da će se akcija nastaviti dok kontroverzni zakon o radu ne bude povučen. Trenutno najmanje šest od osam rafinerija u Francuskoj ili ne radi, ili radi smanjenim kapacitetom, a saobraćaj je dodatno otežan zbog štrajka na železnicama koji je izazvao haos među građanima koji na posao idu vozom. Oland je rekao da su protesti neprihvatljivi i obećao da će razbiti blokadu.

Pogledajte fotografije!

Tanjug
Foto: Twitter/syndicalist/IBTimes UK/Dream Deferre/Nikhil Saji

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter