Izvor:
22.05.2016 u 20:09
0

KAMERON PORUČUJE: Turska može da se nada ulasku u EU 3000. godine

Britanski premijer Dejvid Kameron je danas izjavio da bi mogle da prođu decenije dok Turska ne postane članica Evropske unije, a sudeći po napretku koji trenutno ostvaruje, to bi moglo da se desi tek 3000. godine.

Čak i tad bi Ujedinjeno Kraljevstvo, kao i svaka druga članica EU, imalo pravo veta na ulazak Turske u Uniju, rekao je Kameron.

"Šanse da se Turska uskoro priključi EU su gotovo nepostojeće. Oni su podneli zahtev za clanstvo 1987. godine. Ako se nastavi sadašnji tempo napretka, Turska će postati članica Unije tamo negde oko 3000. godine", istakao je britanski premijer.

Pitanje članstva Turske u EU je jedna od ključnih tema oko koje se lome koplja u debati oko toga da li Britanija treba da ostane u EU, o čemu će se građani te zemlje izjasniti na referendumu zakazanom za 23. juna, podseća francuska agencija.

Kameron, koji se zalaže za ostanak Britanije u EU, rekao je da pristalice izlaska dovode građane u zabludu tvrdeći da će Turska ući u blok.

"Oni praktično tvrde da glasate za izlazak iz EU jer nećemo moći da sprečimo da Turska postane članica Unije. To nije istina. Britanija i svaka druga članica imaju pravo da ulože veto na ulazak druge zemlje u EU", naveo je premijer Britanije.

"Ako se nastavi sadašnji tempo napretka, proći će bukvalno decenije pre nego što se uopšte pojavi šansa za članstvo, a čak i tada ćemo moći da kažemo ne", istakao je Kameron.

Zvanična Ankara, koja je podnela zahtev za članstvo u EU 1987, 2005. je počela pristupne pregovore.

Kameron je 2010. posetio Ankaru "da bi se založio za članstvo Turske u EU" i dodao" Za to ćemo se boriti", a tokom posete bivšeg predsednika Turske Abdulaha Gula Londonu 2011. ga je uverio da Britanija i dalje snažno podržava napore Turske za priključenje Uniji.

HappyTv.rs
Foto: twitter.com/David_Cameron

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter