Izvor:
22.05.2016 u 15:40
0

PRVI SMRTNI SLUČAJEVI OVE GODINE: Popeli se na Mont Everest, pa preminuli od VISINSKE BOLESTI

Planinar iz Holandije i planinarka iz Australije preminuli su od visinske bolesti tokom spuštanja sa Mont Everesta, što su prvi smrtni slučajevi na najvišem planinskom vrhu na svetu od početka godine. Erik Arnold (35) je imao dovoljno kiseonika u bocama, a bio je i u društvu drugih planinara, kad se požalio da oseća slabost i preminuo u petak uveče pre nego što je uspeo da se spusti na manju visinu, izjavio je predstavnik nepalske agencije "Seven samit treks" Pasang Purba.

Australijanka Marija Strajdom je takođe juče pokazivala simptome visinske bolesti, da bi ubrzo potom preminula, objavili su danas australijski mediji. To su prvi smrtni slučajevi ove godine na Mont Everestu, na čiji su se vrh, zahvaljujući povoljnim vremenskim uslovima, već popele stotine planinara. Prethodne dve godine je taj najveći vrh na svetu bio gotovo potpuno prazan zbog više prirodnih katastrofa, poput zemljotresa i lavina.

Purba je izjavio da nije dostupno više detalja o smrti Arnolda i Strajdomove zbog loše komunikacije sa ljudima na 8.850 metara visokoj planini. Arnold je u televizijskom intervjuu početkom godine izjavio da je osvajanje Mont Everesta bio njegov dečački san i dodao: "Dve trećine nezgoda se dogodi tokom silaska. Postanete euforični misleći kako ste postigli cilj, ali treba da znate da je najopasniji deo puta i dalje ispred vas."

Marija Strajdom i njen suprug su pokušali da se popnu na Mont Everest kako bi dokazali da vegani nisu slabi i neuhranjeni. Poslednjih dana je na Mont Everestu 30 planinara pozlilo ili su dobili promrzline, navode nepalske vlasti.

Tanjug
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter