10°C

Beograd

Photo: arhiva

Izvor: Kurir

CRNI REKORD U SVETU! U Indiji za 24 sata skoro 315.000 novozaraženih!

Rekordan broj inficiranih u jednoj zemlji od početka pandemije.

VAŽNO

Vučić sutra na potpisivanju sporazuma za IPA program

PRODUŽEN PRITVOR MIROSLAVU ALEKSIĆU: Evo koliko dana će biti IZA REŠETAKA

PORED PREDSEDNIKA VUČIĆA na izložbi posvećenoj jasenovačkim žrtvama govoriće i PATRIJARH PORFIRIJE

SKUPŠTINA DONELA ODLUKU: Pomoć i za građane koji su privremeno u inostranstvu

Krematorijumi rade 24 sata jer dnevno umire više od 2.000 ljudi

Drugi talas koronavirusa udario je svom snagom Indiju, gde je postavljen rekord kad je u pitanju broj zaraženih za 24 sata u jednoj državi - 314.835! Time se broj novozaraženih u drugoj najmnogoljudnijoj zemlji na svetu popeo na skoro 16 miliona.

Sajt Worldometers.info preneo je da je 8. januara u Americi registrovan 307.851 inficirani. Od početka pandemije u Indiji je preminulo 184.657 osoba. Krematorijumi u Indiji rade 24 sata jer dnevno umire više od 2.000 ljudi, a situaciju pogoršava nestašica kiseonika u bolnicama širom zemlje.

Kako prenosi BBC, u Indiji je na desetine osoba preminulo upravo zbog nedostatka kiseonika. Zdravstveni sistem je na ivici pucanja. Ispred bolnica u velikim gradovima okupila se masa obolelih, koji čekaju da im se ukaže pomoć. Slobodnih kreveta u bolnicama odavno nema.

Zaraženi

1. SAD 32.602.051

2. Indija 15.931.500

3. Brazil 14.122.795

4. Francuska 5.374.288

5. Rusija 4.736.121

Vrhovni sud Indije je javno kritikovao centralnu vladu zbog loše nabavke kiseonika u bolnicama, a u sredu je broj mrtvih bio veći od 200 u Nju Delhiju. - Ovo je užasno. Želimo da znamo šta rade u bolnicama po pitanju nabavke kiseonika u celoj zemlji - zapitale su sudije Vrhovnog suda, nakon što su ocenile da je odgovornost vlade da "moli, pozajmljuje, pa i krade ako treba" zalihe kiseonika.

Pogoršanju stanja u zemlji doprinose i brojni hindu festivali, kao i predizborna kampanja uoči glasanja u državi Zapadni Bengal. Mitinge uoči izbora koji se održavaju u nekoliko faza nije otkazala ni stranka premijera Narendre Modija. Vlada je odlučila da ne odlaže izbore uprkos alarmantnoj situaciji.

Stručnjaci procenjuju da je neophodno pojačati vakcinaciju kako bi se suzbilo širenje virusa. U Indiji je do sada vakcinisano 130 miliona ljudi, među kojima je najviše zdravstvenih radnika i starijih od 45 godina. Od 1. maja planirana je vakcinacija starijih od 18 godina, ali ispostavilo se da nema dovoljno vakcina.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar