12°C

Beograd

Photo: arhiva

Izvor: Kurir

PRETI LI NAM OGROMAN ASTEROID? Danas prolazi pored Zemlje

Asteroid prečnika 32 metra, odnosno veličine prosečne kuće, proleteće danas između Zemlje i Meseca, na daljini od svega 256.000 kilometara, saopštila je američka svemirska agencija NASA

U FOKUSU

POŽAR U ZEMUNU! Kulja dim iz zgrade (FOTO)

RADOJČIĆ PONOSAN: Broj od 500.000 vakcinisanih Beograđana je fascinantan

PRVE FOTOGRAFIJE NESREĆE: Teško povređeni, smrskana kola i blokiran saobraćaj na Pupinovom mostu! (FOTO)

Nazvan 2021 GT3, ovaj asteroid će biti najbliži Zemlji, večeras oko 22.30 časova.

Iz NASA-e navode da asteroid ne predstavlja nikakvu direktnu pretnju po Zemlju jer je predaleko za direktan sudar sa planetom,

Ovaj ogroman "svemirski kamen" stiže iz pojasa asteroida između Marsa i Jupitera i projuriće pored Marsa, Zemlje, Venere i Merkura.

Iz NASA-e najavljuju da će tokom vikenda još asteroida proći pored Zemlje, ali nijedan tako blizu kao GT3.

Asteroidi su fragmenti kamenja koje je ostalo posle formiranja solarnog sistema pre oko 4,6 milijardi godina i većina ih kruži između Marsa i Jupitera.

Povremeno na njihove orbite utiče gravitacija planeta zbog čega menjaju putanje. Kada se to dogodi, može da dođe do potencijalnog sudara sa Zemljom ili drugim planetama, poput onog pre 65 miliona godina kada su dinosaurusi istrebljeni.

Stručnjaci i astronomi posebnu pažnju posvećuju asteroidima dugim 140 metara i više jer oni mogu da izazovu katastrofalnu štetu.

Iako niko ne zna kada bi neki od asteroida mogao da nas udari, naučnici su pod stalnim pritiskom da to predvide i, ako je ikako moguće, zaustave udar.

- Pre ili kasnije... doživećemo manji ili veći udarac - rekao je Rolf Densing, šef Evropskog svemirskog centra za operacije u Darmstatu.

To se možda neće dogoditi tokom našeg života ali "rizik da će Zemlja biti pogođena jednog dana je veoma visok. Za sada, ne možemo mnogo toga da uradimo - dodao je on.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti