30°C

Beograd

Photo: youtube/printscreen

Izvor: Tanjug

AUSTRIJA POPUŠTA MERE: Otvaraju se bašte

 Austrijska vlada donela je danas odluku o daljem popuštanju epidemioloških mera prvim otvaranjem gastronomije od kraja meseca, i to samo bašta, dok će od sredine marta biti omogućen omladinski i školski sport.

Preduslov za ovo popuštanje je, kako je naglašeno na konferenciji za novinare, da do sredine meseca ne dođe do eksponencijalnog rasta broja zaraženih u Austriji.

VESTI KOJE SU OBELEŽILE DAN

PREMINULA LEGENDA PARTIZANA: Umro Milenko Savović

DRAMA U LAJKOVCU: Oduzeli joj mlađeg brata, sonom kiselinom na socijalnu radnicu

STIPENDIJA ZA MALU DARU! Dodik pomaže glavnoj glumici iz filma o Jasenovcu

SASLUŠANA DIJANA HRKALOVIĆ odbila je POLIGRAF!

NAGLI SKOK! Danas 3.469 novozaraženih od korone

Kultura je i dalje na čekanju do aprila, kada je planirano šire otvaranje institucija iz te oblasti, rekao je kancelar Sebastijan Kurc.

Slično, dodao je, važi i za turizam, a u aprilu je za sada predviđeno otvaranje i zatvorenih prostora gastronomije.

Za sve to, naglasio je, preduslov je da ne dođe do masivnog rasta infekcije.

Međutim, pokrajina Forarlberg, koja trenutno beleži najmanji broj dnevno zaraženih, imaće mogućnost preduzimanja "jasnih koraka otvaranja u kulturi, sportu i gastronomiji od sredine marta", poručio je Kurc.

Inače svako otvaranje povezano je sa testiranjem, to jest za odlazak u baštu jednog ugostiteljskog objekta, kao što je već slučaj za posetu frizeru, biće potreban negativan brzi test ne stariji od dva dana.

NE PROPUSTITE

Ovo je lek koji je izlečio Trampa od korone: USKORO STIŽE U SRBIJU!

VEČERAS U ĆIRILICI: Priča smrti koja je obišla svet - JASENOVAC (Happy TV 20.55 časova)

ZAVRŠENA SEDNICA KRIZNOG ŠTABA Medicinski deo: Potpuno zatvaranje Srbije? Konačna odluka za dva dana

DOBRE VESTI ZA SRBIJU: Stigao novi kontigent Fajzerovih vakcina

Bašte gastronomskih objekata moći će da rade do 20 časova, od kada počinje policijski čas aktuelnih mera zaključavanja.

Kurc je naglasio da je Austrija prva zemlja u svetu u kojoj je od sada moguće da građani preuzmu testove u apoteci, i dodao da u tome vidi šansu da svaki građanin da svoj doprinos sprečavanju širenja virusa kroz redovno testiranje.

Naglasio je da je dalji fokus mera zaštita starijih, koji moraju biti vakcinisani, a sve dok to ne budu pozvao ih je da izbegavaju kontakte.

Kurc je ukazao da se infekcija trenutno događa pre svega kod mladih, koji ne obolevaju teško, ali mogu da prenesu virus na starije.

Takođe je naglasio da je, i pored ranijih mišljenja, da deca ne mogu da prenose virus, testiranje u školama pokazalo da se zarazi i veliki deo dece i omladine, te da treba sprečiti prenošenje na starije.

Dalje je istakao da je u borbi protiv korone važna vakcinacija, podsećajući da je u januaru Austrija mogla da vakciniše svega 5.000 ljudi dnevno, mesec dana kasnije 15.000, a u ovom mesecu očekuje da će se broj povećati na 30.000, a potom na 45.000.

Svakom vakcinom, kaže, zemlja se približava normalnosti.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti