4°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Alo.rs

Evo KOJA GRUPA LJUDI je prva na spisku za VAKCINU! Nemačka se već priprema za VAKCINACIJU!

Vakcinisanje stanovništva jedne zemlje ogroman je izazov i mada Nemačka još nema vakcinu, već se intenzivno radi na logistici i kriterijumima raspodele, piše Dojče vele.

U Nacionalnoj strategiji vakcinacije za kovid-19, usvojenoj početkom novembra, piše da što pre treba napraviti infrastrukturu za masovnu vakcinaciju, iako još nije jasno koja vakcina će biti na raspolaganju, kada i u kojim količinama.

Ali, ni u kojem slučaju se ne sme dogoditi da postoji vakcina, a da logistika nije spremna i zato su zadaci već sad podeljeni. Nemačka vlada će od Evropske unije dobiti vakcine. Dosad EU ima sklopljene ugovore sa šest farmaceutskih firmi.

OVO MORATE ZNATI

VUČIĆ: Od broja zaraženih važnije koliko smo života sačuvali

OSAM VOZILA VATROGASACA NA TERENU: Izbio POŽAR u JUŽNOM BULEVARU, u toku je gašenje

VANREDNA SITUACIJA U MEDVEĐI: Zatvaraju se vrtići

VUČIĆ ZABRINJAVA: Težak dan, pogotovo po broju preminulih

U ŠAPCU OTKRIVENO LEGLO PROSTITUCIJE: Uhapšeni osumnjičeni za podvođenje devojaka sa juga Srbije

Savezna vlada namerava da vakcinu ili vakcine deli u više od 60 centara za distribuciju u zemlji. Za to je prema medijskim izveštajima predviđeno tri milijarde evra. Nakon toga stvar preuzimaju savezne pokrajine koje su već počele da uspostavljaju centre za vakcinaciju. Troškove dele savezna vlada i pokrajine.

Savezno ministarstvo zdravlja je dobilo smernice od odbora stručnjaka uspostavljenog za tu svrhu. Po njima bi najprije trebalo vakcinisati starije i posebno ugrožene osobe, zatim zaposlene u zdravstvenim ustanovama i ljude u zanimanjima koja se brinu za održavanje javnog života.

Ali, to su zasad samo neodređene smernice. Razlog je da nedostaju podaci od farmaceutskih firmi.

- Još nemamo tačan uvid u rezultate testiranja - kaže predsednik Instituta "Robert Koh" Lotar Vajler.

Tačnija šema vakcinacije može se napraviti tek kad vakcina bude na raspolaganju i kad bude poznato kako deluje na pojedine grupe ljudi, na primer one sa više od 80 godina.

Poseban izazov je vakcinacija u retko naseljenim područjima. Zasad se govori o mobilnim timovima za vakcinaciju koji bi preuzeli staračke domove i starije i nemoćne osobe.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar