Izvor: Tanjug
17.09.2020 u 11:04
0

UPOZORENJE! Mobilni telefoni prenose zarazu!

Mobilni telefoni mogu prenositi korona virus, sugeriše istraživanje koje je provedeno na italijanskom univerzitetu „Tor Vergata“ u Rimu.

Istrazivači, pod rukovodstvom profesora Dzanloreto D“Alo, utvrdili su da 93 odsto studenata koji obavljaju praksu u bolničkim odeljenjima u toku rada koristi mobilne telefone, a samo 16 odsto je potvrdilo da pri tome nosi zaštitne rukavice.

Istrazivanje je obavljeno u toku dve školske godine, 2018-2019 i 2019-2020. godine, i oba puta je potvrđeno da velika većina ispitanih u toku boravka na odeljenjima sa pacijentima koristi mobilne telefone, a da pri tome ili ne upotrebljava zaštitne rukavice ili rukavice ne menjaju nakon što su koristili mobilne telefone.

OVO MORATE ZNATI

POSLANICA POKRETA SAMOOPREDELJENJE PORUČILA: Predali smo Kosovo Srbiji

ZA NJEGA IMA SAMO REČI HVALE: Predsednik Amerike nahvalio Aleksandra Vučića

LJAJIĆ ZADOVOLJAN MINI-ŠENGENOM: Ekonomski, ne politički projekat

ZAGAĐENJE VAZDUHA, ŠUMA UZIMA MAHA: Ovo su pet ekološkihcrnih tačaka

VATERPOLISTKINJI OTKRILI OPAKUBOLEST PRED POROĐAJ: Ni njoj ni bebi nisu davali šanse, a ONA SE LAVOVSKI BORILA

VATRENA STIHIJA: POŽAR U BORSKOJ TOPIONICI BAKRA

OČEKUJE NAS ZAHLAĐENJE ALI LETO NE JENJAVA: Evo kakvo nas vreme očekuje narednih dana

Samo tri odsto ispitanika je potvrdilo da svakodnevno dezinfikuje mobilni telefon.

„Ove navike, korišćenja mobilnog telefona u odeljenjima gde su pacijenti, mogu da ponište efekte dezinfekcionih procedura kojima je podrvrgnuto medicinsko osblje koje je u dodiru sa pacijentima, jer ruke, iako su predhodno dezinfikovane, nakon upotrebe mobilnog telefona ponovo mogu postati izvor, odnosno prenosnik virusa zbog mikroorganizama koji se sakupljaju na telefonima”, rekao je profesor Dzanloreto D“Alo.

Autori istraživanja sugerišu da se mobilni telefoni redovno čiste, dovoljno je korisiti salvete natopljene u rastvor sa najmanje 70 odsto alkohola.

U uslovima sirenja zaraze od Covida19, rezultati ovog istrazivanja su vazni, a telefonske kompanije su već izdale uputstva kako dezinfikovati mobilne telefone.

Rezultati istrazivanja objavljeni su u medicinskom časopisu Travel Medicine and Infectious Disease.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter