Izvor: Tanjug
14.07.2020 u 15:35
0

SUVLASNIK PRODAO UDEO U ALIBABI Za akcije 8,2 milijarde dolara

Džek Ma prodao deo akcija u Alibabi za 8,2 mlrd dolara

Džek Ma, osnivač Alibabe, prodao je deo akcija u toj kineskoj kompaniji za elektronsku trgovinu za više milijardi dolara, pošto je njihova vrednost skočila za skoro 50 posto, izvestio je CNN Biznis.

Ma, koji je jedan od najbogatijih Kineza, smanjio je tako svoj vlasnički udeo u Alibabi sa 6,2 na 4,8 procenata, navodi se u godišnjem izveštaju kompanije za 2019. godinu, ali se ne precizira ni kada je to učinio ni za koliko novca.

Američka TV mreža CNN, međutim, kalkuliše da po trenutnoj tržišnoj ceni taj udeo akcija iznosi oko 8,2 milijarde dolara.

Džek Ma se povukao prošle godine sa funkcije predsednika Izvršnog odbora kompanije u 55. godini života, poručivši da će vreme posvetiti filantropiji.

Kompanija Alibaba je u maju saopštila da njene digitalne platforme sada čine jednu šestinu ukupnog prometa na malo u Kini i da očekuje još veći rast jer im je pandemija Kovid-19 donela još više kupaca i prometa na mreži.

– Smatramo da će onlajn način kupovine i nakon pandemije ostati sastavni deo naše svakodnevice – poručio je izvršni direktor Alibabe Danijel Džang u godišnjem izveštaju.

Alibaba trenutno vredi oko 705 milijardi dolara, što je čini vrednijom kompanijom od Fejbuka, navodi CNN.

(Kraj) / nma/drm

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter