2°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: blic.rs

POSLEDICE KORONE: Ne prave se samo rezerve hrane već i oružja

Vlasnici radnji nikada nisu videli takav porast prodaje oružja na Flordi, kao sada kada se virus korone širi zemljom, a koji nije bio tako intenzivan ni nakon terorističkih napada na kule bliznakinje u Njujorku 11. septembra, ni masovnih pucnjava, čak ni kada su uragani pretili da će sravniti Južnu Floridu piše Miami Herald.

Prema rečima prodavaca, vlasnika radnji i naldežnih institcija strah i neizvesnost zbog širejna pandemije korona virusa motivišu ljude da kupuju oružje i municiju, jer se plaše bezakonja, pljački, borbi oko hrane, lekova, za mesta u skloništima ....

- Naša prodaja je povećana za 80 posto, uz ogroman porast kupaca koji su prvi put odlučili da se naoružaju, plaše se porasta broja presupnika, nezaposelnosti, neštašica - rekao je Alek Elenberg, menadžer Čarliejeve pedavnice oružja.

Njegova logika je, kako kaže, ako ne možete da branite kuću i porodicu, za šta ste onda dobri.

Sjedinjene Države su zemlja sa najvećim brojem komada oružja po glavi stanovnika na svetu, 40 odsto Amerikanaca navodi da poseduje pištolj ili živi u domačhinstvu u kome postoji oružje.

Uprkos tome, zabrinutost zbog ubrzanog širenja COVID-19 izaziva skok u prodaji i prema prodavcima i podacima Agencija za praćenje oružja, kao što je FBI-ov Nacionalni sistem.

Samo je u petak tažnja porasla na 13,192 zahteva sa prošlogodišnji 2. 646, a kako Miami Herald prensi slična je situacija i širom SAD.

Prodavac oružja na drugom delu grada Džordž Korbato smatra da ljudi preteruju baš kao i kada su pokupovali sve i napravili nestašticu toalet paripra.

- Verujete li da je korona virus baš toliko apokaliptičan - pitao je on.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti