18°C

Beograd

Photo: YouTube/Printscreen

Izvor: Index.hr

ITALIJANI ZAKLJUČALI GRADOVE: Police u trgovinama prazne, ne rade škole, treća žrtva koronavirusa!

Prema najnovijim informacijama, zaražene su 152 osobe. Time je Italija postala treća zemlja na svetu po broju zaraženih.

Za sada su od posledica virusa preminule tri osobe.

Treća žrtva preminula je danas, a radi se o ženi koja je bila onkološki pacijent. Već je imala teško zdravstveno stanje, i usto se zarazila koronavirusom.

Ko je nulti pacijent?

Jedna od glavnih nepoznanica je i to ko je nulti pacijent, širitelj virusa. Naime, osoba koja je prva obolela i zarazila mnoge je 38-godišnjak koji je na intenzivnoj nezi.

Među prvima je zarazio trudnu suprugu i prijatelja.

Verovalo se kako je on virus pokupio od prijatelja iz Kine s kojim je bio na večeri pre nekoliko nedelja. Taj prijatelj se vratio u Italiju, na njemu su sprovedeni testovi i pokazalo se kako on nema koronavirus.

Stoga se sad istražuje je li moguće da ga je preboleo bez simptoma, odnosno da je bio asimptomatski širitelj virusa.

Oštre mere na snazi na severu Italije, uvedene crvene zone iz kojih nema izlaska

Od 130 zaraženih 25 je na intenzivnoj nezi. U međuvremenu, očekuje se kako će i dalje rasti broj obolelih, budući da se konstantno sprovode testovi. 

U Lombardiji, Venetu, Emiliji-Romanjii i Pijemonteu su škole i fakulteti zatvoreni do 1. marta. Predavanja nema, a zatvaraju se i pabovi, diskoteke i kafići koji će morati prestati raditi u 18 časova popodne. Nakon toga neće smeti da poslužuju goste, rekao je Đulio Galera.

U međuvremenu, kako javlja TGcom, postavljaju se blokade na ceste u mestu Lodiđano.

Njima će se ograditi crvena zona tog mesta iz koje niko neće smeti ući ni izaći sledeće dve nedelje.

Oni koji pokušaju izaći biće suočeni s kaznenim progonom. U isto vreme, iz Italije stižu fotografije praznih polica u trgovinama i ljudi s maskama koji u redovima čekaju kako bi kupili namirnice.

Konte: Moramo biti jako oprezni

Italijanski premijer Konte je rekao kako su već napravili 4.000 testova na koronavirus. Dodao je kako je Italija odlučila da će ići s rigoroznijim merama i maksimalnim oprezom. 

Konte je rekao kako ispada da je sad Italija zemlja s najviše zaraženih u EU, ali kako bi to mogle biti i neke druge zemlje kada bi se radila rigoroznija testiranja. 

Ipak, dodao je kako je iznenađen eksplozijom broja slučajeva.

- Moramo i dalje biti jako oprezni, zaključio je.

Karnevala sutra neće biti

Gradonačelnik Luđi Brugnaro rekao je da je verovatno da će nedelja biti poslednji dan karnevala. U nedelju poslepodne Trg sv. Marka još je bio prepun ljudi.

- Mislim da ćemo od večeras provesti dodatne restriktivne mere, kazao je.

Najveći broj obolelih do sada je zabeležen u pokrajinama Lombardiji (89) i Venjetu (25), a prvi slučajevi pojavili su se i u regijama Emilia-Romanja (9 slučajeva) i Pijemontu (6 zaraženih), kazao je Boreli u Rimu. 

Uz to su do sada zabeležena i tri slučaja zaraze u Rimu te dve preminule osobe.

Jedan se pacijent u glavnom italijanskom gradu potpuno oporavio i u subotu je otpušten iz bolnice, kazao je Boreli na konferenciji za novinare dodajući da je u bolnicama na odeljenima intenzivne nege sada 26 osoba.

Po njegovim rečima, do sada je sprovedeno više od 3000 testiranja na virus Covid-19.

Očekuje se rast broja obolelih

Zamenik italijanskog ministra zdravlja Pijerpaolo Sileri kazao je za SkyTG24 kako se očekuje rast broja zaraženih osoba, no nada se da će ostati geografski ograničeni.

Italijanska vlada odlučila je da izoluje 11 gradova u kojima su otkriveni zaraženi koronavirusom kako bi ograničila najveće širenje toga virusa na području Evrope.

Odluka obuhvaća 10 opšina na području Lodija u Lombardiji, oko 60 kilometara jugoistočno od Milana, te jednu u pokrajini Venjeto na širem području Padove.

Gradovi u Lombardiji obuhvaćeni merama su Kodonjo, Kastiđjione d'Ada, Kasalpusterlengo, Fombijo, Maleo, Somađlija, Bertoniko, Teranova dei Paserini, Kastelgerundo i San Fijorano u kojima živi oko 50 hiljada stanovnika, a grad Vo' u Venjetu ima oko 3000 stanovnika.

Izolovani gradovi, zabranjen izlaz

Izolovanii gradovi neće se moći napustiti ni u njih ući i to će osiguravati policijske snage, a prema potrebi i vojska, kazao je italijanski premijer Đuzepe Konte o odluci koju je vlada donela u subotu, a koja će se početi primenjivati tokom nedelje.

Oni koji prekrše odluke biće suočeni s kaznenim progonom, dodao je.

- Dobro je imati mere prisile koje će sprečiti ponašanje koje se ne preporučuje kako bi se ograničila zaraza, kazao je Konte. Do sada se stanovnicima preporučivalo da ne napuštaju područje svojih gradova.

Konte je kazao kako su oštrije mere potrebne nakon što je uhvaćena porodica koja je pokušavala napustiti to područje. Konte je kazao kako će mere biti na snazi dve nedelje, što je očekivana inkubacija za virus Covid-19.

Zbog širenja koronavirusa otkazane su fudbalske utakmice Serije A. 

Centralne vlasti su pozvale lokalne vlasti da otkažu sportske, kulturne i verske događaje te zatvore javne kancelarije, škole i muzeje u dve najviše pogođene regije.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti