6°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Tanjug

RUSIJA I BELORUSIJA: Korak bliže naftnom sporazumu

Rusija je predložila nove uslove za buduće isporuke nafte Belorusiji kako bi delimično nadoknadila Minsku troškove na ime ruskih taksi uvedenih prošle godine, saopšteno je danas u Moskvi, što je, po oceni Rojtersa, znak potencijalnog napretka u dvomesečnom sporu izmedu dve zemlje.

NAJLEPŠA PUTOVANJA VOZOM NA SVETU: Među njima i naša pruga!

Minsk i Moskva su u sporu od 1. januara, kada nisu uspeli da se dogovore o uslovima snabdevanja Belorusije naftom u 2020. godini, zbog cega su velike ruske naftne kompanije obustavile isporuke ovog energenta toj zemlji.

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak izjavio je danas da su Minsku poslati predlozi ruskih kompanija s novom formulom za izračunavanje cene nafte.

Moskva je ranije isporučivala sirovu naftu i naftne derivate Minsku bez naplate ikakvih izvoznih taksi, u skladu sa bescarinskim sporazumom izmedu Rusije, Belorusije i Kazahstana. Prošle godine, Rusija je izmenila svoj poreski zakon cime je taj aranžman suspendovan.

DARKO ŠARIĆ TRAŽI DRUGU ŠANSU! U ponedeljak Apelacioni sud razmatra njegovu žalbu!

Ruske izmene poreske politike koštale su Belorusiju 330 miliona dolara 2019. godine, saopštio je Minsk ovog meseca. Državni budžet je izgubio 130 miliona dolara, dok su beloruske rafinerije nafte izgubile 200 miliona dolara.

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da je njegov ruski kolega Vladimir Putin predložio nadoknadu Minsku od 300 miliona dolara na ime prošlogodišnjih gubitaka. Prema njegovim rečima, ruski predsednik je takode rekao da je Moskva spremna da zadrži iste uslove za isporuku nafte u 2020. godini kakvi su važili prošle godine.

AMERIČKI DIPLOMATA POVREĐEN NA VOŽDOVCU: U sudaru povređeni i njegova supruga i dete

"To je bio neočekivan predlog. Ovo je izvestan pomak napred. Radićemo u tom pravcu", rekao je Lukašenko prilikom današnjeg sastanka sa jednim od ruskih regionalnih zvaničnika u Minsku.

On je dodao da bi ruske poreske izmene koštale Belorusiju ove godine 420-430 miliona dolara, ukoliko bi Rusija isporučila njegovoj zemlji 24 miliona tona nafte i da bi ruske kompanije mogle Minsku da refundiraju taj novac.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti