Izvor:
16.12.2019 u 03:10
0

DELE BOL UBIJENIH ŽENA: Turske poslanice istakle značaj borbe protiv nasilja nad ženama! (FOTO)

Turske poslanice pevale su čileansku pesmu u parlamentu i poređale fotografije ubijenih žena, u znak podrške borbi protiv nasilja nad ženama.

Osam poslanica opozicione Republikanske narodne partije (ĆP) pevalo je tu pesmu pri čemu su rukama udarale u klupe u parlamentu i držale 20 slika žena žrtava porodičnog nasilja.

Poslanica Sera Kadigil iz ĆP rekla je da je cilj da se istakne položaj žena izloženih nasilju i ubistvima.

Ministar unutrašnjih poslova Sulejman Šojluu, koji je takođe bio u parlamentu, rekao je da Turska deli bol svake žene ubijene u Turskoj i da je pesma u Čileu pevana iz nekih sasvim drugih razloga.

Prema nezvaničnim podacima jedne turske nevladine organizacije, samo u toku prošle godine u Turskoj je ubijeno 440 žena, što je duplo više nego 2012. godine kada je usvojen zakon o zaštiti žena.

Turska nema zvanične podatke o ubistvima žena, a pojedine NVO za zaštitu ženskih prava tvrde da Turska ne sprovodi zakone.

Prošle nedelje uhapšeno je sedam učesnika protesta u Istanbulu, nazvanog Las Tesis protest po čileanskom feminističkom pokretu koji je inspirisao nastanak pesme i plesa "Ti si silovatelj", a slični protesti planirani su i danas u Istanbulu i Izmiru.

Izvor: blic.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter