Izvor:
28.11.2019 u 12:17
0

OPTUŽEN KAPETAN KRUZERA ZA NESREĆU U BUDIMPEŠTI Kriv za najveću rečnu tragediju i smrt 27 ljudi

Mađarsko Tužilaštvo podiglo je danas optužnicu protiv ukrajinskog kapetana švajcarskog kruzera, koji se sudario s manjim brodom u maju ove godine na Dunavu u Budimpešti, kada je poginulo 27 osoba.

Manji turistički brod Mermaid s 35 osoba potopio se nakon što je u njega na Dunavu udario kruzer. Time je izazvana najgora nesreća na toj reci u poslednjih pedeset godina. Poginulo je 27 osoba, od kojih su 25 bili Južnokoreanci.

Kapetan Mermaida i članovi posade takođe su poginuli, a jedan Južnokoreanac još uvek nije pronađen. Mermaid je prestigao kruzer i imao je prednost prilikom prolaska ispod mosta, rekli su tužioci. Uprkos tome, kapetan kruzera je ubrzao iako je manji brod bio uočljiv i kapetan je mogao da ga vidi na radaru.

– Kapetan nije obratio dovoljno pažnje, nije se fokusirao na upravljanje brodom nekoliko minuta", rekli su tužioci, dodajući da kapetan nije održao sigurnu udaljenost i nije poslao radio i zvučni signal, što je potrebno prilikom preticanja – prenela je Hina.

Nakon sudara, istakli su tužioci, Mermaid je bio u potpunosti ispod vode oko 30 sekundi i potonuo je. Kapeta kruzera, inače, ima 64 godine, a zaprećeno mu je kažnom od 11 godina zatvora Policija je ustanovila da je kapetan 64-godišnji C. Jurij iz ukrajinske Odese. Njegovi su advokati prethodno rekli da je on jako potresen, ali da nije učinio ništa pogrešno.

Švajcarska firma Viking Cruises, koja je vlasnik kruzera, rekla je da je sarađuje s mađarskim istražiteljima.

Izvor: Tanjug

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter