Izvor:
09.05.2016 u 23:57
0

SMRT FAŠIZMU: Ovako je EVROPA obeležila DAN POBEDE (FOTO, VIDEO)

Nizom manifestacija u Rusiji i Francuskoj i porukama mnogobrojnih svetskih i regionalnih zvaničnika, danas je obeležen 9. maj – Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu i Dan Evrope.

Tradicionalnom vojnom paradom na moskovskom Crvenom trgu i u drugim ruskim gradovima proslavljena je 71. godišnjica pobede nad fašizmom uz obracanje ruskog predsednika Vladimira Putina.

Oko 10.000 vojnika marširalo je Moskvom, predstavljeno je 135 vrsta vojne tehnike, a parada je završena preletanjem 71. vojnog aviona i helikoptera.

vojnici

Putin je poručio da je Rusija spremna da radi na izgradnji vanblokovskog sistema bezbednosti i upozorio da je civilizacija danas ponovo suočena sa surovošću i nasiljem.

On je ukazao na porast terorizma koji je, kako je rekao, postao globalna pretnja i istakao da su ruski vojnici i komandiri „dokazali da su dostojni naslednici heroja Velikog otadzbinskog rata i da cašću brane interese domovine".

Francuzi su, takođe, obeležili 71. godišnjicu okončanja Drugog svetskog rata, a komemorativnu svečanost u Parizu juče je predvodio predsednik Fransoa Oland, poslednji put u svom petogodišnjem mandatu. On je, u prisustvu najviših državih zvaničnika, položio venac kod statue Šarla de Gola, bivšeg predsednika i lidera francuske vlade u egzilu tokom Drugog svetskog rata, nakon čega je održan minut ćutanja i izvedena francuska nacionalna himna.

Oland je položio i venac kod Spomenika neznanom junaku na Trgu Etoal.

"Možda mislimo da rat pripada istoriji, ali je rat nažalost na našim vratima, u Siriji, Iraku, Sahelu", rekao je Oland na televiziji Frans 2, izrazivši žaljenje što Evropi danas prete, kako je naveo, raspad i zaborav.

vojnikinje
Šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer u poruci na Tviteru podsetio da je pre 71 godinu okončan Drugi svetski rat, a Evropa ostala u ruševinama.

On je izrazio zahvalnost što je Nemačka od tada ponovo primljena u središte međunarodne zajednice nakon što je svet podvrgla ratu i stradanjima tokom 20. veka, a Evropa postala veliki projekat saradnje i razumevanja.

"Zahvalni smo na tome. Mi Nemci, naročito u kriznim vremenima kao što su ova, snosimo posebnu odgovornost za mir i razumevanje", napisao je Štajnmajer. Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc istakao je u video-poruci da jeveliko dostignuće EU što je evropski kontinent, koji je bio u prošlosti obeležen mnogim ratovima, postao kontinent mira.

Takođe je podvukao da se EU nalazi pred dva velika izazova – izbegličkom krizom i predstojećem referendumu u Velikoj Britaniji.

Pogledajte snimke koji su obeležili današnji dan:

Izvor:Tanjug
Foto:Twitter/RT


PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter