Izvor:
19.10.2019 u 18:41
0

TALAS NASILJA U ŠPANIJI: Madrid odbacio poziv za razgovore sa Kataloncima!

Španska vlada odbacila je danas poziv katalonskog regionalnog lidera Kima Tora na razgovore o talasu nasilja, koje je pokrenuto zbog zatvorskih kazni za katalonske separatističke lidere.

Španski premijer u tehničkom mandatu Pedro Sančez poručio je Tori da prvo mora da osudi nerede separatista koji potresaju Barselonu.

Gospodin Tora mora snažno da osudi nasilje, što do sada nije uradio – naveo je Sančez u saopštenju.

Ponovio je stav svoje Socijalističke partije da Kataloniji neće biti odobrena nezavisnost, "jer to nije legalno".

Sančez se oglasio nakon što je Tora pozvao na razgovore centralne vlasti u Madridu.

Pozivamo vršioca dužnosti premijera Španije da sedne za pregovarački sto i razgovara sa nama – rekao je Tora novinarima, dodajući da prošlonedeljno nasilje ne oslikava "mirnu prirodu" pokreta za nezavisnost Katalonije.

Nasilje nikada nije bilo niti će ikada biti naš put – ni u Barseloni, ni u Taragoni, Leidi ili Ðironi – rekao je pobrojavši gradove u kojima je bilo sukoba demnostranata i policije.

Protesti su izbili pošto je Vrhovni sud u Madridu 14. oktobra osudio devetoro katalonskih zvaničnika na zatvorske kazne između devet i 13 godina zbog pobune i korišćenja javnog novca za organizaciju referenduma o nezavisnosti 2017. godine, koji je zabranio Ustavni sud, i posledičnog jednostranog proglašenja samostalne republike Katalonije.

Troje zvaničnika je osuđeno na zabranu obavljanja javnih funkcija i novčane kazne.

Izvor: Tanjug
Foto: Pixabay/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Pročitaj još iz rubrike

Unesite pojam i stisnite enter