Izvor:
12.10.2019 u 10:00
0

NJUJORK: Šef narko-kartela svedočio o podmićivanju dva predsednika Hondurasa!

Nekadašnji šef narko-kartela Kačiros svedočio je pred njujorškim sudom da je davao stotine hiljada dolara mita sadašnjem i bivšem predsedniku Hondurasa.

On je novac davao u zamenu za zaštitu od izručenja u SAD i druge usluge.

Devis Leonel Rivera Maradiaga je na sudu rekao da je 2009. godine tadašnjem predsedniku Porfiriju Lobu dao između 500.000 i 600.000 dolara kao i da mu je Lobo pomogao da opere novac zarađen švercom droge.

Maradiaga je naveo i da je dao 250.000 dolara sadašnjem predsedniku Hondurasa Huanu Orlandu Ernandesu, koji je izabran 2013. a na funkciju stupio u januaru 2014, ali nije precizirao kada se to desilo. On je naveo da je podmićivao mnoge honduraške političare, uključujući i sadašnjeg ministra unutrašnjih poslova.

Porfirio Lobo je negirao da je prekršio zakon i prošle nedelje je rekao da nije primao nelegalan novac ni od koga i optužbe na svoj račun nazvao "lažima kriminalaca koji pokušavaju da smanje svoje kazne u SAD".

Ernandes, koji nije formalno optužen, takođe je nazvao navode protiv sebe "lažima osuđenih ubica" koje žele kraće zatvorske kazne i osvetu zbog izručenja i delovanja protiv kriminala.

Maradiaga je svedočio sedmog dana suđenja za šverc droge Toniju Ernandesu, bratu predsednika Hondurasa.

Taj nekadašnji narko-bos, koji je priznao odgovornost za 78 ubistava, svedočio je i da su mu šefovi drugog kartela, Valje Valje, 2014. godine rekli da planiraju da ubiju šefa države jer je prestao da im se javlja nakon što su finansirali njegovu predizbornu kampanju.

Maradiaga je tada rekao da nema nameru da učestvuje u tome.

FBI je otkrio razmere plana kartela Valje Valje i njihovih partnera da me ubiju jer su znali da ćemo ih pre ili kasnije hvatiti, izručiti i zapleniti krvlju stečenu imovinu. Za to postoje istinski dokazi, a ne optužbe narko-ubica – naveo je predsednik Ernandes na Tviteru.

Svedočenje Maradiage je najnoviji u nizu navoda o korupciji i podmićivanju iznetih na suđenju Toniju Ernandesu.

Bivši šef kartela Kačiros se smatra jednim od najvažnijih i najnasilnijih trgovaca drogom u novijoj istoriji Hondurasa. On je naveo da je od 2002. do 2013. u SAD prokrijumčario oko 130 tona kokaina. Sa američkom Agencijom za borbu protiv droge (DEA) sarađuje od kraja 2013.

Prema njegovim rečima, naredne 2014. se sastao s predsednikovim bratom u restoranu u Tegusigalpi da bi razgovarali o dobijanju državnog novca za firmu koju je Maradiaga koristio za pranje novca od droge. Narko-bos je taj sastanak snimio i predao ga DEA. Snimak je iznet kao dokaz na sudu.

Ernandesov advokat je ispitivao svedoka o milionima zarađenim švercom droge. Maradiaga je rekao da je zaradio oko 50 miliona dolara i da ih je potrošio na podmićivanje, nakit, nekretnine, naručena ubistva i poklone svojim devojkama.

Izvor: B92
Foto: Juan Orlando Hernández/Wikipedia
laprensa.hn/Printscreen
en.wikipedia.org/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Pročitaj još iz rubrike

Unesite pojam i stisnite enter