Izvor:
20.09.2019 u 12:37
0

MOSKVA SMATRA DA SU AMERIČKE IZJAVE PRETNJA: Mi se ne plašimo – poručuju iz Moskve!

Moskva smatra da su američke izjave o planovima koji omogućavaju razbijanje odbrane Kalinjingrada neodgovorna pretnja, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na današnjem brifingu.

Prvo, mi ih smatramo za pretnje. Drugo mi smatramo da su takve izjave potpuno neodgovorne. I treće, možemo da vidimo koliko se lako političke elite, posebno u SAD, bave ozbiljnim i veoma komplikovanim stvarima kao što su globalna bezbednost i stabilnost – rekla je ona.

Želela bih da ponovim da oni deluju neodgovorno, zasnovano na kratkoročnim političkim interesima, koji, koliko razumemo, uključuju izborne procese – dodala je Zaharova.

"Nešnal interest" izvestio je ranije, pozivajući se na nezavisnog analitičara Stefana Votkinsa, da je američki strateški bombarder B-52 u martu simulirao bombardovanje Kalinjingradske oblasti krstarećim raketama.

Prema rečima Votkinsa, avion je poleteo iz baze američkih vazdušnih snaga u gradu Barksdejlu u Luizijani i sproveo napad lažnim krstarećim raketama, skrenuvši samo 60 nautičkih milja pre ulaska u ruski vazdušni prostor, a zatim sleteo u bazu u Velikoj Britaniji.

U ruskoj teritoriji Kalinjingrad, koja se nalazi između Poljske i Litvanije na Baltičkom moru i geografski je odvojena od ostatka Rusije, nalaze se protivvazdušne rakete S-300 i S-400, protivbrodske rakete Oniks i rakete zemlja-zemja Iskander.

Američke snage veruju da znaju kako da probiju Kalinjingrad – preneo je "Nešnal interest" izjavu komandanta Ratnog vazduhoplovstva SAD u Evropi generala Džefa Harigana.

SAD treba da se uzdrže od zavere da napadnu Kalinjingrad jer su ruski vojnici spremni da se suprotstave svakom neprijatelju, poručio je guverner Kalinjingradske oblasti Anton Alikanov, povodom navoda da je SAD u martu simulirala napad na taj region Rusije.

Nećemo da prihvatamo njihove pozive, ali se sigurno ne plašimo. Kod nas je smeštena glavna baza Baltičke flote. S obzirom na moral i tehnicku pronicljivost snaga u Kalinjingradu, nikome ne savetujem da rizikuje da se kaci sa našim vojnicima – rekao je Alikanov.

On je istakao da američka vojska treba da se upozna sa istorijom Rusije i poručio američkim generalima da čitaju istorijske knjige o onima koji su kovali zavere protiv Rusije i posledicama sa kojima su se suočili.

Ruski narod ume da odgovori svakom američkom generalu koji ima planove. Mislim da su nauči naši partneri i protivnici odavno mogli da nauče lekciju iz istorije – naveo je guverner.

Izvor: Tanjug
Foto: Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter