Izvor:
19.09.2019 u 20:31
0

NEMAČKA DONOSI NOVE MERE U OBLASTI ZAŠTITE KLIME: Sedeti skrštenih ruku nije alternativa!

Vlada Angele Merkel trebalo bi da do vikenda donese strateške ciljeve u oblasti zaštite klime.

Sedeti skrštenih ruku nije alternativa – nedavno je Merkelova izjavila u Bundestagu. – Ja znam da će paket mera za zaštitu klime koštati mnogo, ali će nas koštati još više ako ne učinimo ništa – rekla je ona u raspravi na kojoj je branila paket mera za zaštitu klime koji predviđa troškove od oko 40 milijardi evra do 2030.

Temi zaštite klime ministar finansija Olaf Šolc dao je i privrednu dimenziju. Nemačka, kako je istakao, mora da postane tehnološki pionir u zaštiti klime. Uz prave mere, Nemačka bi mogla da ostane privredno visokotehnološka zemlja, ali i da sačuva dobra radna mesta i nepromenjeno ostvaruje izvozne uspehe.

Mi to možemo, jer imamo privredne mogućnosti, ali i inženjere – rekao je Šolc pre nekoliko dana nakon sastanka odbora njegovih socijaldemokrata.

U "Programu za zaštitu klime do 2030“, između ostalog, sadržane su i kvote za električne automobile za automobilsku industriju, kao i plan postavljanja preko milion novih stanica za punjenje električnih automobila.

U sektoru saobraćaja predviđene su i subvencije ekoloških prevoznih sredstava poput železnice, zahvaljujući čemu bi prevoz železnicom trebalo da postane jeftiniji uz istovremena povećanja cena domaćih letova.

Paket mera uz to sadrži i poseban oblik oporezivanja vozila i nekretnina na osnovu količine proizvedenog ugljendioksida.

Demohrišćani i socijaldemokrati još se spore oko oblika oporezivanja, pa tako dok Socijaldemokratska partija Nemačke (SPD) predlaže fiksni porez koji bi se postepeno povećavao, Unija CDU/CSU predlaže sistem po kojem bi se nadoknada plaćala prema količini proizvedenog ugljen dioksida slično mehanizmu EU za trgovanje emisijama štetnih gasova(ETS).

U oblasti energetike predviđena su smanjenja emisije manjom upotrebom fosilnih goriva poput uglja, kao i subvencionisanjem obnovljivih izvora kao što su elektrane na vetar.

Sve parlamentarne stranke podržavaju pakete za zaštitu klime, s izuzetkom desnih populista iz Alternative za Nemačku (AfD) koja smatra da mere poput odustajanja od uglja štete nemačkoj ekonomiji.

Nemacka kancelarka boraviće inače u ponedeljak na samitu UN o klimi u Njujorku.

Izvor: B92
Foto: Twitter/EstadaoInter/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter