Izvor:
18.09.2019 u 10:28
0

PORUKA ZA AMERIKU: „Potrudite se više oko klimatskih promena!“

Klimatska aktivistkinja kaže da je potrebno da se više uradi u borbi protiv klimatskih promena.

Greta Tunberg poručila je američkim političarima da ne rade dovoljno u borbi protiv klimatskih promena.

"Znam da se trudite, ali to nije dovoljno. Izvinite", rekla je klimatska aktivistkinja koja je nadahnula mlade širom sveta da protestuju protiv uticaja globalnog zagrevanja.

Radnoj grupi za klimatske promene u Senatu rekla je da se uzdrže od "pohvala".

"Nemojte nas zvati da dođemo kako biste nam samo rekli koliko smo inspirativni, a da zapravo ništa ne uradite", rekla je.

Ova šesnaestogodišnjakinja je jedna od nekoliko mladih aktivista iz celog sveta koji su pozvani da se obrate radnoj grupi Senata.

Radna grupa bi trebalo da omogući podršku američkih zakonodavaca hitnim akcijama protiv klimatskih promena koje Greta i drugi zagovaraju.

Senator Ed Markej koji je vođa tima, ignorisao je Gretin savet da je ne hvali i nazvao tinejdžerku "supersilom".

"Skrenuli ste pažnju na ovo pitanje na način na koji to nikada ranije nije urađeno", rekao je.

Iako je uobičajeno da aktivisti Senatu podnose lične izjave uoči zasedanja, ona je poslala detaljan izveštaj o globalnom zagrevanju – uz osam rečenica koje je napisala.

"Podnosim ovaj izveštaj umesto svedočenja, jer ne želim da me slušate", rekla je.

"Želim da slušate naučnike. I želim da se ujedinite i stanete iza njih. I onda želim da nešto preduzmete."

Tokom posete glavnom gradu Sjedinjenih Država, aktivistkinja se srela i sa bivšim predsednikom Barakom Obamom koji ju je nazvao "jednom od najvećih zagovornica za spas naše planete".

Gretino pojavljivanje pred američkim političarima dolazi uoči planiranih klimatskih protesta koji će se održati u petak širom sveta.

Tog dana će se u 139 zemalja održati 4.638 događaja, navela je švedska aktivistkinja.

U nekim mestima, poput Viktorije u Australiji, studenti i javni radnici su pozvani da petkom izađu iz škole i da ne rade.

"Želimo da naša deca budu proaktivna kada je reč o svetu koji ih okružuje, tako da ne mislimo da je fer kritikovati studente zbog održavanja mirnog protesta o tako važnom pitanju", rekao je vladin portparol novinama Ejdž iz Melburna.

Greta je podsetila senatore da se ovde, kako kaže, "ne radi o omladinskom aktivizmu".

"Ne radi se o nama … ne želimo da nas čuju. Želimo da se nauka čuje."

Ona će u sredu govoriti u Kongresu, a zatim putuje u Njujork kako bi učestvovala na protestima. Sledeće nedelje će se obratiti učesnicima samita Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama.

Izvor: b92.net
Foto. Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter