Izvor:
15.09.2019 u 07:30
0

HAOS U HONGKOGNU: Protestanti vrše pritisak na Kinu! (FOTO)

Učesnici protesta u Hongkongu okupili su se danas ispred britanskog konzulata gde su zatražili od bivšeg kolonijalnog vladara da izvrši pritisak na Kinu da poštuje svoje preuzete obaveze prema zagarantovanim slobodama te kineske teritorije.

Demonstranti traže da Velika Britanija preduzme mere zbog toga što Kina ne poštuje kinesko-britansku deklaraciju.

Kinesko-britanska deklaracija potpisana je 1984. i definiše budućnost Hongkonga nakon povratka pod kinesku vlast 1997. po formuli "jedna zemlja, dva sistema" koja garantuje slobode koje nemaju građani Kine.

Kina tvrdi da je Hongkong sada njeno unutrašnje pitanje, da poštuje načelo "jedna zemlja, dva sistema" i da se ne meša u njegova unutrašnja pitanja.

Kineski zvaničnici optužili su strane sile, posebno Sjedinjene Američke Države i Veliku Britaniju, da su podsticale nemire i upozorile ih da se ne mešaju u unutrasnje poslove Kine.

Britanija, pak, smatra da kao supotpisnica ima pravnu odgovornost da osigura da se Kina pridržava deklaracije iz 1984.

Nije, međutim, jasno šta Velika Britanija može da učini s obzirom da se nakon izlaska iz Evropske unije nada jačoj trgovinskoj saradnji s Kinom koja je 1997. postala druga svetska ekonomija.

Protesti u Hongkongu počeli su u junu zbog spornog zakonskog nacrta o izručenju osumnjičenih Kini radi suđenja, a gde, kako smtraju protivnici tog zakona, ne bi imali pravično suđenje.

Predlog zakona je u međuvremenu povučen, ali su se protesti nastavili i prošireni zahtevima za većom demokratijom.

Izvor: Tanjug
Foto:
Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter