21°C

Beograd

VELIKA BRITANIJA: I gornji dom britanskog parlamenta usvojio zakon o BregzituGornji dom britanskog parlamenta usvojio je zakon kojim se blokira Bregzit bez dogovora 31. oktobra, tako što premijera Borisa Džonsona primorava da od Brisela zatraži produženje roka za izlazak Velike Britanije iz Evropske unije do 1. januara.

Očekuje se da zakon, koji je prethodno u utorak usvojio Donji dom parlamenta, kraljica Elizabeta Druga potpiše u ponedeljak, prenose svetski mediji.

Džonson je taj zakon nazvao "zakonom predaje" i rekao da je ugrozio njegove pregovore sa EU tako što je otklonio pretnju od izlaska Britanije iz tog bloka bez dogovora.

On je juče istakao da bi pre bio "mrtav u jarku" nego što bi odložio Bregzit.

Džonson je izbacio 21 poslanika iz svoje vladajuće Konzervativne partije zato što su se pridružili opozicionim strankama prilikom usvajanja zakona u Donjem domu parlamenta.

Premijer je rekao da u Britaniji sada moraju da se održe opšti izbori, kako bi glasači odlučili ko će pregovarati sa Briselom.

Opozicione partije su odbile mogućnost raspisivanja izbora, za šta je potrebna podrška dve trećine poslanika u Donjem domu, navodeći da ne žele da dozvole Džonsonu da diktira vreme održavanja takvog glasanja.
Tanjug
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar