Izvor:
06.09.2019 u 13:52
0

MARK ESPER UPOZORAVA EVROPU: Čuvajte se Kine i Rusije

Američki ministar odbrane Mark Esper upozorio je danas evropske saveznike da ne ostanu naklonjeni Kini, tvrdeći da Peking teži da ostvari veći globalni uticaj korišćenjem ekonomske moći i krađom tehnologije.

– Što više zemlja postane zavisna od kineskih ulaganja i trgovine, više je podložna prisili i odmazdi kada deluje protiv želja Pekinga – rekao je Esper u govoru u Institutu Rojal junajted servisis, prenose svetski mediji.

– Ja bih upozorio svoje prijatelje u Evropi – ovo nije problem u nekoj dalekoj zemlji koji na vas ne utiče – rekao je on.

Na sličan način, Esper je kritikovao Rusiju zbog "kršenja kontrole oružja i agresije u Evropi, uključujući, kako je rekao "aneksiju Krima 2014. godine" i ono što je nazvao "nastavkom agresije Moskve na istoku Ukrajine".

Odgovarajući na pitanja prisutnih Esper je rekao da su ruske krstareće rakete zemlja-vazduh, koje su usmerene prema Evropi, "verovatno sa nuklearnim glavama".

U odgovoru na pitanje o američkom pristupu Iranu, Esper je priznao da postoje razlike u odnosu na stav nekih saveznka, ali je naglasio da je predsednik Donald Tramp rešen da ostane na kursu "maksimalnog pritiska" ekonomskim sankcijama.

On je rekao da je cilj naterati Irance na pregovaranje o sporazumu koji bi zamenio nuklearni sporazum iz 2015. godine, iz kojeg je Tramp povukao SAD prošle godine.

Mnogi u Evropi smatraju povlačenje SAD iz sporazuma greškom, navela je agencija.

Esper je rekao da bi novi nuklearni sporazum morao da osigura da Iran ne izrađuje ili nabavlja nuklearno oružje ne samo narednih 10 ili 15 godina, već zauvek i naglasio da bi takvi razgovori mogli da se pokrenu.

Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter