Izvor:
05.09.2019 u 17:08
0

VELIKA BRITANIJA: Poslanici u ponedeljak opet glasaju o izborima

Britanski poslanici ponovo će u ponedeljak glasati o održavanju vanrednih izbora u zemlji, saopštila je britanska vlada.

Poslanici donjeg doma britanskog parlamenta sinoć su odbacili plan za premijera Borisa Džonsona za održavanjem izbora 15. oktobra.

Glasanje je zakazano uoči stupanja na snagu suspenzije parlamenta, koja počinje naredne nedelje, a trajaće sve do 14. oktobra.

Predsednik donjeg doma Džejkob Riz-Mog rekao je da će suspenzija početi u ponedeljak, utorak ili sredu naredne nedelje, ali nije precizirao kada tacno.

On je dodao da vladina komisija, koja je zadužena za određivanje datuma, još nije donela odluku o tome.

Kancelar u senci Džon Mekdonel, član opozicione Laburističke partije, rekao je da laburisti žele izbore, ali da je njihov prioritet da zaustave Bregzit bez dogovora, prenosi Bi-Bi-Si.

Džonson je optužio lidera laburista Džeremija Korbina za "kukavičku uvredu demokratiji" jer nije podržao njegov poziv za raspisivanjem izbora.

U međuvremenu, mlađi brat britanskog premijera, Džo Džonson, podneo je ostavku na mesto ministra u britanskoj vladi i najavio da će podnti ostavku i na mesto poslanika, navodeći kao razlog sukob između porodične odanosti i nacionalnog interesa.

Njegova ostavka usledila je nakon što je Džonson sinoć, po drugi put, poražen u parlamentu pošto su poslanici glasali protiv njegovog predloga za raspisivanje vanrednih izbora.

Poslanici su prethodno podržali predlog zakona koji ima za cilj da spreči Bregzit bez sporazuma, ukoliko premijer ne postigne dogovor sa EU pre 31. oktobra, kada ističe rok za izlazak Britanije iz Unije.

Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter