ITALIJANSKI PREDSEDNIK STRPLJIV: Daću strankama više vremena da formiraju novu vladu!

Italijanski predsednik Serđo Matarela izjavio je danas da je prihvatio zahtev lidera više stranka da dobiju još vremena kako bi pokušali da formiraju novu vladu i da se tako izbegnu prevremeni izbori.

Matarela je novinarima posle dvodnevnih konsultacija nakon što je ove nedelje pala dosadašnja vlada, saopštio da su mu partijski lideri rekli da im treba još vremena i da je zato novu rundu konsultacija zakazao za sledeći utorak. 

On je istakao da bi nova vlada morala da bude dovoljno čvrsta kako bi dobila poverenje parlamenta i da ima sveobuhvatni program. U suprotnom, dodao je, moraće da raspusti parlament, čime će biti otvoren put za izbore koji bi mogli da budu održani već ove jeseni.

Luiđi di Majo, lider antisistemskog Pokreta 5 zvezdica, članice vladajuće koalicije, rekao je da se ne plaši prevremenih izbora, ali je ostavio otvorena vrata za pregovore o formiranju "čvrstog saveza", odnosno vlade. 

Posle razgovora s Matarelom, on je ukazao da postoje dve mogućnosti - novi savez sa strankom levog centra, Demokratskom partijom, ili pomirenje s dosadašnjim partnerom, desničarskom Ligom Mateja Salvinija, koji je i pokrenuo inicijativu za rušenje sadašnje vlade.

Opoziciona Demokratska partija izrazila je spremnost da sarađuje s Pokretom 5 zvezdica, ranijim protivnikom, kako bi se formirala pro evropska koalicija i sprečili prevremeni izbori i eventualni samostalni dolazak na vlast Salvinija, koji trenutno uživa najveću popularnost među biračima.

 

Izvor: Tanjug
Foto:  gazzettadelmediterraneo.it

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Petak
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Parovi - Jutarnja kafica
11:55  Vesti
12:05  Parovi - Jutarnja kafica
12:55  Vesti
13:05  Parovi - Jutarnja kafica
13:55  Vesti
14:05  Serija: Kazna
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Kazna
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Provodadžija
22:00  Parovi - Vruća stolica
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro