Makron: Na Džonsonu je da izabere sudbinu Britanije!

 

Pariz -- Nakon današnjeg sastanka francuski predsednik Emanuel Makron poručio je britanskom premijeru Borisu Džonsonu da je na njemu da izabere sudbinu Britanije.

Dodaje i da će Evropska unija biti spremna za scenario izlaska bez sporazuma, iako to nije ono što Unija želi.

Povodom "bekstopa", odredbe po kojoj neće biti "tvrde" granice između Republike Irske i Severne Irske, Makron je rekao da to nije samo tehnički mehanizam, već garant stabilnosti u Irskoj i provinciji Severne Irske.

Džonson je istakao da želi sporazum o Bregzitu i da veruje da ga je moguće postići do 31. oktobra, prenosi Rojters.

Britanski premijer je kazao da je "snažno ohrabren" onim što je juče čuo od nemačke kancelarke Angele Merkel tokom razgovora u Berlinu.

Inače, Francuska veruje da je u ovom trenutku najverovatniji scenario izlazak Velike Britanije iz EU bez sporazuma, nakon što je Džonson tražio da se ponovo pregovara i odustane od "bekstopa", odnosno od rešenja za irsku granicu.

Uoči sastanka, Makron je rekao da Džonsonov zahtev za novim pregovorima o sporazumu o izlasku iz EU nije izvodljiv i upozorio Britaniju da rizikuje da, ako napusti EU bude podređena Sjedinjenim Državama.

- Ne može se izaći iz Evrope i reći "bićemo jači" pre nego sto na kraju postanete mlađi partner SAD koje se sve više ponašaju hegemonistički- rekao je Makron.

On je rekao da ne vidi razlog za odlaganje Bregzita osim ako se u Britaniji ne dogodi značajna politička promena kao što su izbori ili novi referendum.

Happytv.rs

Foto: Youtube/Printscreen

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Petak
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Parovi - Jutarnja kafica
11:55  Vesti
12:05  Parovi - Jutarnja kafica
12:55  Vesti
13:05  Parovi - Jutarnja kafica
13:55  Vesti
14:05  Serija: Kazna
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Kazna
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Provodadžija
22:00  Parovi - Live
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro