6°C

Beograd

SALVINI ODBIJA DA PRIHVATI MIGRANTE SA DVA BRODA: "Brodovi nisu problem Rima"!

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini izjavio je danas da radi na tome da spreči da dva spasilačka broda dovedu u Italiju više od 500 migranata.

"Viking sa okeana", kojim upravlja francuska nevladina organizacija Lekari bez granica i SOS Mediterane, spasao je oko 356 migranata na obali Libije u petak, dok je španski brod "Otvorene ruke" spasao oko 160 ljudi.

Oba broda se nalaze u centralnom delu Sredozemnog mora, na maloj udaljenosti od italijanskog ostrva Lampeduza i traže sigurnu luku da iskrcaju pretežno afričke migrante.

Salvini je, medutim, poručio da brodovi nisu problem Rima.

- Jutros sam na poslu u Ministarstvu kako bih sprečio da se više od 500 migranata iskrca sa dva broda NVO, jednog francuskog i jednog španskog - napisao je Salvini na Fejsbuku.

- Preneću vam kako se ovo završilo. Neću odustati - poručio je Salvini.

Ranije ovog meseca, Salvini, lider krajnje desničarske Lige čija je popularnost u Italiji porasla otkako je prošle godine preuzeo dužnost i pokrenuo žestoku antiimigracionu akciju, uveo je novi zakon prema kome brodovi koji uđu u italijanske vode bez odobrenja plaćaju novačanu kaznu do milion evra.

Zakon, takođe, predviđa hapšenje kapetana koji ignorišu naredbe da se drže podalje i poziva mornaricke vlasti da im automatski oduzmu brodove.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar