Izvor:
13.08.2019 u 10:33
0

VLASTI PRIZNALE: Eksplozija u bazi je bila nuklearnog karaktera!

Nivo radijacije u ruskom gradu Severodvinsku su 8. avgusta narasle između 4 i 16 puta, nakon nesreće koja je uključivala testiranje rakete s morske platforme.

Ministarstvo odbrane je prvo objavilo kako je pozadinsko zračenje ostalo na normalnom nivou nakon nesreće u četvrtak, ali gradske vlasti Severodvinska u severnoj Rusiji otkrile su kako je zabeležen kratak rast nivoa radijacije.

Grinpis tvrdi kako je nivo zračenja narastao 20 puta, dok je ruska meteorološka agencija Rosgidromet u utorak objavila kako je narasla između 4 do 16 puta.
Rusija je tek u subotu priznala da je eksplozija u bazi za lansiranje projektila bila nuklearnog karaktera i da je pritom poginulo najmanje pet ljudi.

U saopštenju je ruska nuklearna agencija Rosatom objavila da je u toj eksploziji smrtno stradalo pet članova njihovog osoblja, i da su tri osobe zadobile opekotine.

Rosatom je precizirao da je njegovo osoblje davalo tehničku podršku "za izotopski izvor energije" motora projektila, dok vojska nije spominjala nuklearno gorivo u sklopu te nesreće.

Stanovnici Severodvinska su napravili zalihe joda koji se koristi za smanjenje učinaka izloženosti zračenju.

Najteža nuklearna nesreća u istoriji dogodila se 1986.u bivšem Sovjetskom Savezu u ukrajinskoj centrali Černobil.

Tada su vlasti bile optužene da su nekoliko nedelja pokušavale da prikriju razmere katastrofe.

Izvor: B92
Foto: Twitter/INSubcontinent

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter