RUSI SU PRIZNALI: Eksplozija je imala "nuklearno obeležje"!

Rusija je priznala da je eksplozija u bazi za lansiranje projektila na Dalekom severu imala nuklearno obeležje i povisila broj žrtava na pet smrtno stradalih.

U saopštenju je ruska nuklearna agencija Rosatom objavila da je u toj eksploziji smrtno stradalo pet članova njihovog osoblja, i da su tri osobe zadobile opekotine.

Rosatom je precizirao da je njegovo osoblje davalo tehničku podršku "za izotopski izvor energije" motora projektila, dok vojska nije spominjala nuklearno gorivo u sklopu te nesreće.

U saopštenju Rosatoma na koje se pozvalo nekoliko ruskih medija, precizira se da se nesreća dogodila na pomorskoj platformi i da je tokom eksplozije nekoliko radnika odbačeno u more.

- TražiIi smo ih dok je bilo nade da ćemo ih pronaći žive. Sada smo objavili da je pet saradnika Rosatoma smrtno stradalo - navodi se u saopštenju.

Neposredno nakon nesreće ministarstvo obrane je navelo da se dogodila eksplozija tokom testiranja motora projektila s tekućim pogonom i da su dvojica stručnjaka podlegla povredama. U subotu nije bilo jasno uključuje li pet mrtvih koje navodi Rosatom i dvojicu stručnjaka o čijoj smrti je izvestila vojska.

Vlasti su do sada objavile malo pojedinosti o nesreći u bazi u selu Nionoksa, otvorenoj 1954., specijaliziranoj za pokuse projektila ruske flote i posebice balističke projektile. Ruska vojska i zastupnik regionalnog guvernera su izjavili u četvrtak da "nema radioaktivng zagađenja", ali gradska uprava Severodvinska, grada s 190.000 stanovnika udaljenog 30-ak kilometara od baze, navela je na svojoj web stranici da je izmereno "kratkotrajno povišenje radioaktivnosti".

Zatim je ta objava skinuta sa stranice gradske skupštine, koja nije precizirala do kog nivoa je porasla radioaktivnost.

Radnik civilne zaštite Valentin Magomedov je izjavio za agenciju TASS da je nivo radioaktivnosti porasla na 2.0 mikrosiverta na sat tokom 30 minuta, dok dozvoljena granica izloženosti iznosi 0,6 mirkosiverta na sat.

U subotu je Grinpis Rusija objavio pismo nuklearnog istraživačkog centra koje donosi iste vrednosti, ali one su trajale najmanje jedan sat, što i dalje ne predstavlja opasnost za zdravlje.

Stanovnici Severodvinska su napravili zalihe joda koji se koristi za smanjenje učinaka izloženosti zračenju.

Najteža nuklearna nesreća u istoriji dogodila se 1986.u Sovjetskom Savezu u ukrajinskoj centrali Černobilj. Tada su vlasti bile optužene da su nekoliko nedelja pokušavale prikriti obim katastrofe.

 

 

Izvor: B92
Foto: Arhiva

 

 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Sreda
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Parovi - Jutarnja kafica
11:55  Vesti
12:05  Parovi - Jutarnja kafica
12:55  Vesti
13:05  Parovi - Jutarnja kafica
13:55  Vesti
14:05  Serija: Kazna
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Kazna
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Parovi - Nominacije
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro