Izvor:
12.08.2016 u 21:22
0

ŠTA LI SPREMAJU U HRVATSKOJ? Mobilizacija i pozivi na ratni raspored u Vukovaru!

Tridesettrogodišnji stanovnik Županje, opštine u jugoistočnoj Slavoniji na granici sa BiH, bio je zatečen i neprijatno iznenađen kada mu je pre nekoliko dana stigao poziv iz Ministarstva odbrane, Područnog odseka za poslove odbrane Vukovar, da se javi u Kancelariju državne uprave „radi saopštavanja ratnog rasporeda u jedinicu OSRH“.

Uz napomenu da neodazivanje na poziv za sobom povlači odgovornost prema određenim odredbama zakona, u obaveštenju stoji da će novčanom kaznom od 1.000 do 5.000 kuna zbog prekršaja biti kažnjena osoba koja se bez opravdanog razloga ne odazove pozivu nadležnog tela u vreme i na mestu koji su naznačeni u pojedinačnom, odnosno opštem pozivu za učestvovanje u vojnoj obavezi, radnoj obavezi, radnoj pomoći, odnosno za ustupanje materijalnih sredstava.

Šta se to događa? Kakav ratni raspored? Moram priznati da mi nije bilo nimalo prijatno pročitati tu formulaciju. Supruga se odmah uspaničila i već me danima opseda sa pričom da spakujemo kofere, uzmemo decu pod ruku i krenemo za Nemačku, jer ko zna što se to kod nas sprema – požalio se taj stanovnik Županje.

U Kancelariji za odnose sa javnošću MORH-a pojasnili su da je reč o planiranoj redovnoj aktivnosti ažuriranja podataka vojnih obveznika koja se sprovodi u skladu sa odredbama Zakona o odbrani, preneo je hrvatski portal „Indeks“.

Konkretno, reč je o pozivanju vojnih obveznika, odnosno osoba koje su odslužile vojni rok, ili bile na dobrovoljnom vojnom osposobljavanju, ili u vojnoj službi i određena im je vojna stručna specijalnost zbog daljnjeg organizovanja jedinica OS RH.

– Tokom septembra ove godine područni odseci za poslove odbrane Osijek 2 i Vukovar sprovodiće aktivnosti ažuriranja podataka odabranih pripadnika rezervnog sastava sa tog područja, a zbog dostupnosti, aktivnost će se sprovoditi u Đakovu, Valpovu, Vukovaru, Županji i Vinkovcima –najavljuju u MORH-u.

Organizacija rezervnog sastava OSRH počelo je krajem 2014, a tokom idućeg desetogodišnjeg razdoblja planirano je da se sa tim nastavi.

Dvanaest jedinica rezervista imaće 20.000 pripadnika.

Inače, uvođenje rezervnog sastava sprovodi se prvi put nakon građanskog rata.

Sputnjik
Foto: Wikimedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter