Izvor:
12.08.2016 u 00:23
0

SRPSKA IDE NA REFERENDUM: Dodik poručio da više nema pravnih prepreka da se referendum održi 25. septembra!

Ustavni sud RS odbacio je zahtev za zaštitu vitalnog interesa koji je podneo Klub Bošnjaka u vezi sa popisom stanovništva i održavanjem referenduma, a predsednik Srpske Milorad Dodik poručio je da danas kreću pripreme za održavanje referenduma o Danu Republike 25. septembra.

Veće za zaštitu vitalnog interesa je razmatralo zahtev Bošnjaka u vezi sa zakonom o popisu, koji je Narodna skupština Srpske usvojila 13. jula i sa Odlukom o raspisivanju republičkog referenduma koji je skupština izglasala 15. jula 2016, prenela je RTRS.

Na prošloj sednici Veće je utvrdilo da su ispunjene pretpostavke za meritorno odlučivanje, nakon čega je Odbor za ustavna pitanja Narodne skupštine predložio Ustavnom sudu Srpske da odbije kao neosnovane zahteve Kluba Bošnjaka.

Odluka o referendumu o Danu Republike biće objavljena u Službenom glasniku, čime će stupiti na snagu, a referendum će biti održan 25. septembra, za kada je i najavljen potvrdio je Dodik za RTRS.

Istakao je da za sprovođenje referenduma više ne postoje ustavno-pravne prepreke i da je današnja odluka Veća za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Ustavnog suda RS samo potvrda tvrdnji da je odluku o referendumu, ali i odluku o objavljivanju rezultata popisa stanovništva u Srpskoj nemoguće osporiti jer one nikoga ne ugrožavaju.

– Današnji dan se smatra danom kada krećemo u zvanične pripreme za održavanje referenduma. Mada je moj kabinet već ranije preuzeo mere kako bismo se kretali upravo ka tome – rekao je Dodik.

Sputnjik
Foto: Wikimedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter