7°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: telegraf.rs

ZATVARANJE GRANICA: Ukoliko se mere ne budu poštovale, Crna Gora ima TRI mogućnosti

Epidemiolozi najavili pooštravanje mera ukoliko se ne budu ispoštovala protivpandemijske mere

Epidemiolog Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZ) Dragan Laušević rekao je da su striktno poštovanje zdravstvenih mera ili kompletno zaključavanje države dva načina rešavanja složene epidemiološke situacije u Crnoj Gori.

Laušević je rekao da se, u cilju pripreme predstojeće turističke sezone, mora posegnuti za jednom od ove dve alternative.

VESTI DANA

PREDSEDNIK VUČIĆ DANAS U SARAJEVU: Predaja 10.000 vakcina za građane BiH

VERNICI SLAVE SVETOG TIRONA: Ispoštujete jedan običaj u kuhinji

KONTIĆ RANJEN U NIKŠIĆU: Uboden tri puta!

- Meni se čini da je bliža ova alternativa kompletno zaključavanje na određeno vreme, ali ono ne može više da da efekte kao u nekoj ranijoj fazi, a to znači dve tri nedelje. Da bismo dosegli ono vreme koje će nas učiniti konkurentnim na tržištu to mora biti mnogo drastičnije - rekao je Laušević.

Upozorava da su cifre neumoljive što se tiče obolevanja i umiranja. Navodi da zabrinjava i to "što počinjemo da budemo ravnodušni". Tri su, kaže, mogućnosti.

- Jedna je da se pomirimo i da ovo ide svojim tokom. Druga je da se sve ove mere koje su na snazi primenjuju kako treba, a treća je ono što se dešava u Češkoj, a to je kompletno zatvaranje države - rekao je Laušević.

Država je, rekao je, suočena sa dve situacije. Jedna je porast broja obolelih i umrlih. Druga je, ako dođe do zatvaranja, potpuni ekonomski slom.

PROČITAJTE JOŠ

UDES U BEOGRADU: Povređena osoba prevezena na odeljenje za reanimaciju

VREME DANAS: Hladno jutro i sunčan dan!

ĆIRILICA UZDRMALA SVET! Marić predstavio ženu koja je "Dara iz Jasenovca": Realnost je bila GROZNIJA od filma!

- Treba napraviti odgovarajući balans. Najbolje bi bilo kad bi bio sankcionisan svako ko krši postojeće mere - rekao je Laušević i dodao da se nema više vremena ako žele da se pripreme za letnju turističku sezonu.

Opcija i zatvaranje kladionica

- Ako krenemo sada sa jednom od ove dve opcije, možemo da oborimo obolevanje. Umiranje nećemo još neko vreme, jer i kad zaustavite obolevanje, zbog kasnijeg efekta, umiranje će se dešavati i dve, tri sedmice nakon toga. Ali može da se obezbedi priprema sezone - rekao je Laušević.

Itekako se, kaže, razmišlja i o zatvaranju kladionica u Crnoj Gori, koje su rizik s epidemiološke tačke gledišta.

Kad su u pitanju škole, kazao je on, rizik je sveden na minimum budući da deca i nastavno osoblje nose zaštitne maske: "Šta se dešava pre dolaska u školu i nakon toga, to je drugo pitanje".

I dalje, kaže on, ostaje mogućnost okupljanja jer deca, nakon izlaska iz škole, počinju da se druže bez maske.

- Nema te države na svetu koja može da onemogući okupljanje učenika. Jedna od alternativa je da se pređe ponovo na online nastavu. Ali to je sad u nadležnosti Ministarstva prosvete - istakao je Laušević.

Prvi kontigent doza pri kraju

Prvi kontigent vakcina koji su dobili je, kaže, pri kraju.

- To znači zdravstveni radnici, štićenici i osoblje domova za stare. Svi koji nameravaju da se vakcinišu sada ili nikada treba da uradimo sve što možemo da na vakcinaciju dođemo neinficirani - rekao je Laušević.

Svako ko planira da se vakciniše, savetuje on, trebalo bi maksimalno da poštuje mere.

- Budimo solidarni, nosimo masku - rekao je.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti