-2°C

Beograd

Photo: Wikipedia

Izvor: HappyBSC

TESLIN ROĐENDAN - DAN NAUKE U RS: Memorijalno društvo "Tesla" iz Njujorka uputilo zahtev Dodiku i Vladi RS (VIDEO)

Memorijalno društvo "Tesla" iz Njujorka, uz blagoslov Njegovog preosveštenstva episkopa američkog Irineja, uputilo je zahtev Vladi Republike Srpske kao i srpskom članu Predsedništava BiH Miloradu Dodiku da se 10. juli, rođendan Nikole Tesle, proglasi Danom nauke u Republici Srpskoj.

NENAD BOROVČANIN OTKRIVA ZA HAPPY TV Ko će biti u Beogradu - Stalone, Holifild ili Roj Junior (VIDEO)

Nikola Tesla, koji je rođen 10. jula 1856. godine u Smiljanu, u tadašnjoj Vojnoj Krajini Austrijskog carstva, a preminuo na pravoslavni Božić 1943. godine u Njujorku, najpoznatiji je srpski naučnik i simbol povezivanja srpskog naroda u regionu. Od oca pravoslavnog sveštenika Milutina i majke Georgine, izumeo je polifazni sistem, obrtno magnetno polje kao i Teslin transformator. Zaslužan je za lak i efikasan prenos električne energije na daljinu njegovim sistemom naizmeničnih struja. Hidrocentrale na Nijagarinim vodopadima svoju izgradnju mogu da zahvale upravo Tesli.

PEŠKE DO PUTINA: "Užički Supermen" krenuo iz studija Happy TV na put dug 2.640 km (VIDEO)

A koliki značaj to ima danas za Kanadu, najbolje govori nedavna slika Nijagarinih vodopada obojenih u boje srpske trobojnice, u znak zahvalnosti za sve što je Srbin Nikola Tesla uradio na severnoameričkom tlu. Tako su prvi put u istoriji Kanade Nijagarini vodopadi bili osvetljeni u čast druge države i njenog naroda.

Povezivanje srpskog naroda u regionu preko Nikole Tesle je od velikog značaja, podsećaju članovi Memorijalnog društva "Tesla", ističući između ostalog da je i kralj Crne Gore Nikola I odlikovao Nikolu Teslu ordenom Krst princa Danila prvog reda 1895. godine. 

U Americi je Nikola Tesla poznat i priznat naučnik, a guverneri čak osam država SAD-a proglasili 10. jul za ,,Teslin dan“.  U državama Njujork, Nju Džersi, Pensilvanija, Kolorado, Nevada, Minesota, Arizona i Indijana "Teslin dan" se obeležava i prigodnim programom u tamošnjim školama.

Republika Srbija od 2011. godine, takođe na incijativu Memorijalnog društva ,,Tesla“ iz Njujorka, obeležava Teslin rođendan kao nacionalni Dan nauke u Srbiji.

Teslin muzej u Beogradu dosad je posetilo više od 160.000 ljudi.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti