Izvor:
15.11.2019 u 08:45
0

DODIK NE USTUPA NI KORAK: Skupština RS odlučna da vrati sve oteto, pa i vojsku

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je Narodna skupština Republike Srpske odlučna da u sklopu svojih ovlašćenja vrati otete nadležnosti – od vojske do indirektnih poreza.

Dodik je istakao da bošnjačka politička elita ne želi da prihvati postojanje Republike Srpske, već ga opstruiše, u čemu ima značajnu pomoć međunarodnih predstavnika, koji su činili sve da razvlaste Republiku Srpsku i ojačaju državni nivo BiH.

– Zato je Narodna skupština Republike Srpske odlučna da u sklopu svojih ovlaštenja vrati otete nadležnosti od vojske do indirektnih poreza – rekao je Dodik i naveo da se iz indirektnih poreza isplaćuju plate za zaposlene u zajedničkim institucijama BiH kojih je 2000. godine bilo tri hiljade, a danas 25.000.

Prema Dodikovim rečima, Bošnjaci se ponašaju tako da o onome što su prigrabili i što im je dao visoki predstavnik više nema diskusije, što je stav i lidera SDA Bakira Izetbegovića, preneo je sinoć RTRS pozivajući se na Srnu.

– Ne možemo ostaviti stanje kakvo je – poručio je Dodik, konstatujući da sve nadležosti koje su prenesene na nivo BiH predstavljaju ogroman gubitak za RS.

On je podsetio da je Republika Srpska jedini nivo vlasti u BiH s formiranim organima nakon prošlogodišnjih izbora.

– Imamo stabilnu političku i institucionalnu situaciju – rekao je Dodik na skupu u Istočnom Sarajevu napominjući da je na nivou BiH politička situacija opterećena brojnim problemima.

Povodom jučerašnjeg saopštenja Saveta za implementaciju mira BiH da je BiH priznata 1992. godine, Dodik je rekao da bi najbolje bilo da je Republika Srpska samostalna. On je istakao da Republika Srpska danas ima svoju teritoriju, stanovništvo, institucije i vlast, što su ključni elemente države. Govoreći o poziciji Republike Srpske na regionalnom planu, Dodik je istakao da se ona potpuno usmerila ka Srbiji, sa kojom koordinira i odnos prema NATO-u.

– Mi ne možemo da prihvatimo članstvo u NATO-u jer su oni bacali bombe ovde. Ako ih prihvatimo, mi smo oprali njihovu odgovornost za to – istakao je Dodik.

On je poručio da RS ne odgovara da bude svrstana i da želi da izbegne to, jer bi integracija u NATO značila gubitak političke autonomije.

– Ne želimo ni da izgubimo Rusiju kao partnera – rekao je Dodik i podsetio da je Rusija pre pet godina u Savetu bezbednosti UN stavila veto na predlog da se proglasi da su Srbi počinili genocid.

Izvor: Tanjug

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter