Izvor:
13.11.2019 u 12:34
0

DODIK ODGOVORIO NA NAPAD: Branimo Srpsku, a taj Savet i ne postoji

Narodna skupština RS nije usvojila Zaključke da bi ih Upravni odbor Saveta za provođenje mira odbacivao ili prihvatao, jer taj savet nije telo koje je uopšte predviđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom, niti Ustavom BiH, poručio je danas srpski član Predsedništva BiH, Milorad Dodik.

Dodik je izjavio da je zaključke usvojila NSRS, koja iz svih važećih propisa crpi mogućnost i pravo da ih usvoji, a da je Savet za provođenje mira samoorganizovano telo određenog broja zemalja i organizacija.

Oni nemaju ni akt o osnivanju, ni akt o funkcionisanju, što govori da je reč o telu koje nije utemeljeno u međunarodnom pravu i aktima – rekao je Dodik reagujući na izjavu ambasadora zemalja članica Upravnog odbora Saveta za provođenje mira koji su odbacili Zaključke NSRS.

Da je njihovo organizovanje potpuna pravna besmislica, istakao je Dodik, još tada, 1995. godine upozorila je Paulina Nevil Džons, tadašnji politički direktor Ministarstva spoljnih poslova Velike Britanije, na konferenciji u Londonu, kada se ovo telo i samoosnovalo.

Svi su znali da je reč o podvali, tako je Paulina Nevil Džons opisala osnivanje PIK-a. Visoki predstavnik ni po Dejtnskom sporazumu, niti po rezolucijama Saveta bezbednosti UN nema nikakvu obavezu prema Savetu za provođenje mira, te stoga smatram da je njihovo delovanje u prošlosti, pa i ovo danas, mimo Dejtonskog sporazuma i mimo bilo kog pravno obavezujućeg akta – rekao je Dodik.

On je ocenio da forum ambasadora u okviru Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira, koji se u Sarajevu sastaje s vremena na vreme, niti ima pravno utemeljenje niti ikakav smisao, posebno ako se uzme u obzir da se bez ikakvog pravnog osnova konastantno upliću u unutrašnja pitanja u BiH, a pozivaju se na očuvanje suvereniteta te iste BiH.

Jasno nam je da je sila na njihovoj strani, ali sila i pravo nisu jedno te isto, i to želim da im poručim i danas. Da bi protumačili Sporazum i Ustav nije nam potreban niko iz međunarodne zajednice, jer iako smo mali za njih i nedovoljno brojni, imamo dovoljno sposobnih ljudi koji na kompetentan način mogu da protumače sve sporazume i odluke – poručio je Dodik.

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/Grad Bijeljina/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter