Izvor:
27.09.2019 u 18:16
0

BAKIR IZETBEGOVIĆ: Očekujem postizanje kompromisa!

Lider SDA Bakir Izetbegović rekao je da će se narednih dana održati sastanci i da očekuje postizanje kompromisa i deblokiranje rada Parlamentarne skupštine BiH.

Imamo neke sastanke u Predsedništvu BiH ovih dana, tako da mislim da jesmo bliži deblokadi, da se nađe kompromis u okviru u kojem se trenutno nalazi BiH – rekao je Izetbegović novinarima posle sastanka Kolegijuma Doma naroda BiH sa novim šefom Delegacije EU u BiH Johanom Setlerom.

Prema njegovim rečima, pre svega to se odnosi na postizaje načina kako bi se pokrenuo Akcioni plan za članstvo (MAP) u NATO.

Navodeći da gotovo milijardu evra sredstava čeka ratifikaciju u institucijama BiH, Izetbegović je izrazio uvjerenje da će taj problem biti razrešen ovih dana i da će BiH krenuti dalje.

Parlament BiH je, posle prošlogodišnjih oktobarskih izbora, održao samo jednu sednicu, jer Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) uslovljava deblokadu rada parlamenta ulaskom te stranke u Savet ministara BiH.

Dogovor o novom Savetu ministara nije postignut, jer se kao kamen spoticanja pojavio Godišnji nacionalni program (ANP) za NATO, čije usvajanje traže predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić i bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović, dok je srpski član Milorad Dodik naglasio da on nikada neće podržati usvajanje ANP-a niti uazak BiH u NATO.

Na sastanku sa Setlerom bili su u druga dva člana Kolegijuma Doma naroda, Dragan Čović (HDZ BiH) i Nikola Špirić (SNSD).

Tokom razgovora, zajednički je ocenjeno da je za BiH veoma važno formiranje i rad organa izvršne i zakonodavne vlasti na osnovu Opštih izbora 2018. godine na svim nivoima.

Članovi Kolegijuma, kako je saopšteno, upoznali su Satlera sa različitim viđenjima uzroka zastoja u formiranju Saveta ministara BiH i parlamentarnih tela.

Izražena je nada da će se aktuelne razlike uskoro razrešiti na osnovu konstruktivnog dijaloga i kompromisa pobedničkih stranaka, kako bi se "otvorili zaustavljeni i ubrzali usporeni reformski procesi".

Izvor: B92
Foto: Facebook/sda

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter