31°C

Beograd

MOGUĆE JE UKINUTI EKONOMSKE BARIJERE IZMEĐU SEVERNE MAKEDONIJE I SRBIJE: Formiranje malog Šengena rešava probleme!

Vlada Republike Severne Makedonije podržava ideju predsednika Aleksandra Vučića o ukidanju ekonomskih barijera između Srbije, Severne Makedonije i Albanije i vide to kao jedinstvenu mogućnost da se intenzivira međusobno povezivanje i ubrza integracija regiona u EU.

- Ova inicijativa će uticati na brži i nesmetani protok ljudi, robe i usluga, smanjenje troškova privrednika i građana, povečanje izvoza, kao i razvoj turističkog potencijala- objašnjavaju iz vlade Severne Makedonije o spremnosti da podrže ideju o formiranju "malog šengena" za nastup prema trećim tržištima.

Ekonomija ne poznaje granice, ona ruši barijere, a region ranije prepoznatljiv kao „bure baruta" danas otvara more mogućnost za bolji život građana, navode iz makedonske vlade i dodaju da svi zajedno imamo obavezu prema našim građanima, da obezbedimo mostove za brzo kretanje i saradnju.

Mobilnost i dinamična komunikacija su karakteristike 21 veka, a danas one postaju karakteristike i našeg regiona, dodaje se, uz ocenu da je Vlada Republike Severne Makedonije posvećena regionalnim inicijativama koje doprinose povezivanju i umrežavanju Zapadnog Balkana u cilju bržeg razvoja regiona.

Izvor: Tanjug
Foto: Severna Makedonija/Vikipedija

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar